GRADONAČELNIK ČAKOVCA: ‘Mislimo zeleno, ali nam je primarna sigurnost građana’

www.cakovec.hr

U proteklih tridesetak godina u Čakovcu vrlo se malo ili ništa činilo vezano uz održavanje stabala posađenih na širem području središta grada. Ponajprije zbog sigurnosti građana tijekom prošle i ove godine uklonjena su ili znatno orezana bolesna ili dotrajala stabla u čakovečkom središtu. To je učinjeno kako se ne bi sama srušila ili kako se grane ne bi odlomile te pale na prolaznike ili automobile. No, uklanjanje i orezivanje završava te će se već za mjesec dana u Čakovcu organizirati akcija sadnje mladih stabala.

Na prigodnoj konferenciji za novinare, održanoj na ulazu u Perivoj Zrinskih, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač najavio je da će se i Grad Čakovec uključiti u inicijativu “Kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj”, koja će se održati krajem listopada. Nabavit će se preko stotinu sadnica autohtonih vrsta drveća, gradske službe i GKP Čakom odredit će površine na kojima će se one saditi te će napraviti svu pripremu za sadnju.

“Pozivam Čakovčane da se uključe u ovu akciju kako bi zajedno naš grad učinili ljepšim i zelenijim“, rekao je gradonačelnik Kovač.

Osim na postojećim zelenim plohama, poput Perivoja Zrinskih, Parka Rudolfa Kropeka ili Ulice Dobriše Cesarića, gdje već postoje stabla, zasadit će se i potpuno novi drvoredi te nove parkovne površine. Kovač je posebno istaknuo da će se na mjestima s kojih su uklonjena velika stabala, poput prošli tjedan srušenog jasena u Parku Rudolfa Kropeka, posaditi stabla visoka preko 5 metara. To će naravno, učiniti djelatnici Čakoma, no na svim ostalim površinama računa se na pomoć građana.

Koordinator inicijative Kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj za Međimursku županiju Gorkić Taradi, pozdravio je ovu odluku Grada Čakovca, istaknuvši da se ona odnosi na javne površine. Inicijativa će također osigurati sadnice stabala, koje će ljudi moći posaditi na svojim privatnim parcelama. Rekao je i da na društvenoj mreži Facebook u Hrvatskoj imaju preko 19 tisuća podupiratelja, od čega pedesetak s područja Grada Čakovca. I on je pozvao sve građane da se uključe u akciju sadnje  drveća.

Detaljne informacije o površinama na kojima će se saditi stabla, kao i o broju i vrsta sadnica, Grad će prezentirati za tjedan-dva, no, završio je Kovač, osigurat će se dovoljan broj sadnica, priopćeno je iz Grada Čakovca.

RSS