FEDERICA MOGHERINI: ‘Ako Zapadni Balkan ne uđe u EU zažalit ćemo za nekoliko godina’

prtsc RTV SLO

Odlazeća šefica diplomacije Europske unije (EU) Federica Mogherini pozvala je EU da zadrži snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu u cilju ostvarivanja jasnog interesa uvođenja cijelog Balkana u EU.

“Uvjerena sam da ćemo, ako to ne učinimo, zažaliti već za nekoliko godina”, rekla je Federica Mogherini, prenosi Tanjug.

U svom obraćanju na godišnjoj konferenciji veleposlanika EU u Bruxellesu ona je ocijenila da je ulazak Zapadnog Balkana u EU pitanje ponovnog ujedinjenja cijelog europskog kontinenta i da je ono potrebno kako Balkanu, tako i Europskoj uniji.

“Imamo jasan interes da uvedemo cijeli Balkan u EU. Svi znamo da je to dugačak, kompliciran, uvijek interesantan i živahan proces koji će zahtijevati dosta vremena, rješavanje problema i mnogo političke predanosti sa svih strana i odlučnosti”, rekla je Mogherini.

Ona je navela primjer rješavanja pitanja imena Sjeverne Makedonije, ocijenivši da je to postignuto uz zalaganje Atene i Skopja i uz konstantnu podršku i ohrabrenje Europske unije.

“Isto vrijedi za cijeli Balkan. Bit će nam potrebni hrabrost, liderstvo i upornost, kao i da tamo zadržimo snažno konstantno prisustvo, što znači svakog pojedinačnog dana”, naglasila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost.

Cijeli govor Federice Mogherini pročitajte OVDJE.

RSS