GRAĐANI OPREZ! Suhe i trule grane prijete jer se lome pod težinom snijega. Ima li novca za rješenje ovog problema?

Za uklanjanje suhih i trulih stabala koja prijete sigurnosti građana grad Belišće izdvojit će 156 tisuća kuna.

Kako javlja Glas Slavonije, ova problematika razmatrana je na sjednici Gradskog vijeća. Član belišćanskog SDP-a, vijećnik Dejan Šovagović ističe kako su upravo gradsko zelenilo i njegovo uređenje prvo što ugledaju i hvale gosti koji dolaze u Belišće. Međutim, priča o zelenilu koje je ukras svoga grada ima i svoje naličje, a ono se prije svega odnosi na problem starih i trulih grana i drveća, koji su prijetnja sigurnosti građana, kako u vrijeme hladnoća kakve su danas tako i pri svakom malo jačem nevremenu, rekao je Šovagović.

– Mnoga stabla već su dosta stara, ima trulih grana i događa se da grane pucaju i ugrožavaju ljude i imovinu. Sjetimo se samo slučaja oštećenih vozila kod bazena ili kada je na gradskom trgu odlomljena grana ozlijedila jednu sugrađanku jer joj je doslovno pala na glavu. Tu se onda javljaju tužbe prema gradu ili skupe nagodbe, a najveća je opasnost ipak za sigurnost ljudi, koja nam mora biti na prvom mjestu. S druge strane, znamo da se dosta ulaže u održavanje pa su neka stabla i uklonjena, što onda opet dovodi do brojnih upita naših sugrađana zašto se režu stabla poput jablana ili platana, koja su na neki način i simboli grada, nastavlja Šovagović i dodaje kako ovih dana grane pucaju pod težinom snijega. Zbog toga građane pozivaju na oprez.

Gradonačelnik Dinko Burić potvrdio je kako je u proračunu Belišća za tu stavku osigurano 156.000 kuna.

– Od stručnjaka ćemo naručiti izradu odgovarajućeg elaborata, na temelju kojeg ćemo u Belišću i prigradskim naseljima realizirati 11 projekata održavanja postojećeg i sadnje novog zelenila, pri čemu ćemo prije svega ispoštovati preporuku, znanja i savjete stručnjaka. S realizacijom projekata u ulicama i naseljima počet ćemo već na proljeće, a dva su predviđena za jesen – naglasio je Burić.

izvor: Glas Slavonije