Sjajan projekt AKD-a i MUP-a: Uz Certilia aplikaciju do mobilnog digitalnog identiteta

AKD projekt mobilna aplikacija

U Policijskoj postaji Velika Gorica, u petak, 7. listopada 2022.  predstavljen je Projekt uvođenja digitalne osobne iskaznice, koji zajedno provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD).

Tijekom promocije, građani su, uz stručnu pomoć, mogli aktivirati e-osobne iskaznice i zatražiti mobilni digitalni identitet za što su pokazali velik interes i iskazali zadovoljstvo jednostavnošću postupka aktivacije usluge, a posebno brojnošću usluga koje su im, nakon aktivacije, dostupne putem platforme e-Građani. Naime, za cijeli postupak aktivacije dovoljna je osobna iskaznica s čipom, PIN omotnica i mobitel dok u slučaju gubitka inicijalnih podataka za registraciju i aktivaciju (PIN omotnica), nove građani mogu zatražiti u policijskoj upravi te na jednostavan način aktivirati e-Osobnu i ostvariti pristup digitalnim uslugama uz najvišu razinu sigurnosti.

U ime Agencije za komercijalnu djelatnost  o sigurnosti cjelog procesa govorila je Adela Jelinek Bišćan, direktorica Sektora prodaje u AKD-u. Istaknula je kako je AKD europski pružatelj usluga povjerenja i kao takav može na siguran način izdavati certifikate i jamčiti za sigurnost digitalnog identiteta građana. Anita Polunić, upravni referent za prijavništvo i osobne isprave u Policijskoj upravi zagrebačkoj na kraju je pozvala sve građane da besplatno aktiviraju svoju osobnu iskaznicu i mobilnu aplikaciju Certilia kako bi bili dio modernog, digitalnog društva.

Projekt se provodi na temelju Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. odobrenog od strane Europske Komisije, a cilj promocije projekta je potaknuti što veći broj građana na aktivaciju i korištenje elektroničke komponente e-osobne iskaznice posebice korisnika ID mobilne aplikacije uz popularizaciju korištenja funkcionalnosti elektroničkog potpisivanja u segmentu pružanja usluga tijela javne vlasti građanima i poslovnim subjektima.

Ključni novitet nove generacije osobnih iskaznica zapravo leži u njezinoj poveznici s mobilnom aplikacijom Certilia, a koja građanima omogućuje korištenje mobilnog identiteta i udaljeno potpisivanje dokumenata, iste pravne snage kao vlastoručni potpis. Uz aktiviranu e-Osobnu građanima je dostupno više od 100 usluga putem platforme e-Građani.

Aktiviranje mobilnog digitalnog identiteta moguće je i na aktivacijskim kioscima na kojima građani, uz stručnu pomoć, mogu aktivirati e-osobne iskaznice i zatražiti mobilni digitalni identitet te putem mobilne aplikacije Certilia ostvariti mogućnost pristupanja portalu e-Građani putem mobitela. Kiosci su postavljeni u službenim prostorijama Policijske uprave zagrebačke na tri lokacije u Petrinjskoj 30, Heinzelovoj 98 te u prostorijama Policijske postaje Velika Gorica u Ulici Matije Magdalenića u Velikoj Gorici.

 

DBO/ Foto: PUZ MUP RH