SINDIKAT GRADITELJSTVA: ‘Radnici stradavaju u obnovi Zagreba jer nisu zaštićeni’

morh.hr

Sindikat graditeljstva Hrvatske apelirao je u srijedu na radnike koji rade na sanaciji štete nastale nedavnim potresom u Zagrebu da prijave poslodavce koji im nisu osigurali zaštitnu opremu, a Inspekciju rada pozvali su da više izlazi na teren i provjerava sigurnost radnika.

“U samo dvadesetak dana već drugi smrtni slučaj radnika koji je radio na sanaciji štete od potresa u Zagrebu, a smrt je, kao i prethodni put, posljedica pada s visine, zbog izostanka zaštitne opreme, bez obveznog vezivanja odnosno bez provođenja drugih zaštitnih mjera. Dva su života prekinuta, dvije su se smrti dogodile, a mogle su i trebale biti spriječene. SGH ponovo poziva poslodavce da se u procesu rada ne improvizira, nego maksimalno poštuju sva pravila i provode sve mjere zaštite na radu”, naglašavaju iz Sindikata koji je već upozoravao poslodavce u graditeljstvu na provedbu mjera zaštite radnika u uvjetima epidemije, ali, kažu, da nisu ozbiljno shvaćeni.

“Osnova zaštite na radu je upravo prevencija odnosno poduzete mjere u sprječavanju ili smanjenju rizika na poslu. Posljednji slučajevi smrtno stradalih radnika ozbiljno su upozorenje svim sudionicima na izradi i donošenju novog zakona o obnovi Zagreba i okolice od posljedica potresa, na koji način će urediti minimalne tehničke i druge uvjete koje moraju zadovoljiti izvoditelji radova i na koji način će se  to kontrolirati”, poručuju predstavnici Sindikata.

I same radnike su ponovno pozvali da se pridržavaju svih mjera zaštite na radu i nose zaštitnu opremu koju im je poslodavac obvezan osigurati.

Navode da ako radnicima nije osigurana zaštitna oprema, ako postoji izravna prijetnja za zdravlje i život te uz prethodno upozorenje poslodavcu imaju pravo odbiti raditi i napustiti radno mjesto, a imaju pravo i na naknadu u visini 100 posto plaće.

“Poslodavce koji ne provode mjere zaštite na radu mogu prijaviti Inspekciji rada, a zbog nedostatka zaštitne opreme u vezi epidemije COVID-19 i županijskim stožerima civilne zaštite”, stoji u priopćenju.

Sindikat poziva i Inspekciju rada u području zaštite na radu na pojačani nadzor nad provedbom propisa i primjenu mjera za sigurnost i zaštitu zdravlja na radu.

“Potrebno je puno više izlazaka na teren, posebice kod poslodavaca kod kojih ne djeluje sindikat, jer su ti radnici manje zaštićeni, kako bi se ojačala prevencija i spriječilo sve ono što se nije smjelo dogoditi”, apelira Sindikat na inspekciju.

RSS