New Delhi: Tim stručnjaka za nadzor poliovirusa pridružuje se borbi protiv COVID-19

Pixabay

Koristeći najbolje prakse i ključne resurse koji su pomogli Indiji da pobijedi u ratu protiv polio virusa, odnosno dječje paralize, Ministarstvo zdravlja i skrbi za obitelj te Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jučer su, u Indiji, pokrenuli sustavni angažman Nacionalne mreže za nadzor i zaštitu od dječje paralize za pomoć u borbi protiv COVID-19.

Ministar zdravstva i skrbi za obitelj, dr. Harsh Vardhan, zajedno s dr. Poonamom Khetrapalom Singhom, regionalnim direktorom WHO-a za jugoistočnu Aziju, obratio se WHO-u i ostalom terenskom osoblju te se istodobno povezano s preko 1 000 mjesta u cijeloj zemlji, od glavnih gradova do najudaljenijih krajeva.

“Nacionalni projekt nadzora nad poliovirusom (WHO-NPSP) imao je ključnu ulogu u jačanju nadzora nad poliom koji je stvorio korisne, pravovremene i točne podatke za vođenje politika, strategija i intervencija sve dok nije prekinut prijenos poliovirusa u zemlji”, rekao je dr. Khetrapal Singh te je nadodao kako je sada vrijeme da se iskoristi svo iskustvo, znanje i vještine, s istom strogošću i disciplinom, kao što je pokazano tijekom praćenja polio aktivnosti, kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Indija je u borbi protiv COVID-19 ušla u fazu u kojoj nadzor igra vitalnu ulogu u donošenju budućih strategija za sprečavanje širenja, a snage tima za nadzor, upravljanje podacima, praćenje i reagiranje na lokalne situacije i izazove (NPSP) upotrijebit će se za nadopunu napora NCDC-a, IDSP-a i ICMR-a za jačanje nadzora COVID-19.

NPSP tim će također pružiti podršku u razmjeni informacija i najboljih praksi i pomoći državama i okruzima u kalibraciji njihovog odgovora na temelju scenarija prijenosa i lokalnih kapaciteta.

Više pročitajte u originalnom članku na portalu Svjetske zdravstvene organizacije.

PO/Foto:Pixabay