Agencija za zdravstvenu sigurnost objavila: Otkriveni novi, čudni simptomi Covida-19

Pred HZJZ-om održan prosvjed protiv epidemioloških mjera
Pixabay

Gubitak ukusa i mirisa nekada je bio jedan od glavnih pokazatelja da ste možda zaraženi Covidom-19, ali kako se novi soj, poznat kao JN.1 („potomak“ soja omikron) sve više širi u Velikoj Britaniji, umjesto toga počinju da se javljaju novi neobični simptomi.

Najnovije istraživanje Ureda za nacionalnu statistiku, zasnovan na uzorcima više od 27.000 ljudI, koji su obrađeni između 7. i 13. prosinca, otkrilo je da je gubitak mirisa ili okusa prijavljen samo kod tri posto, odnosno dva posto ispitanika.

Kašalj ostaje uobičajeni pokazatelj (gotovo 23 posto), a curenje nosa ili kihanje je najčešće prijavljen simptom (31 posto), ali su pojedinci također prijavljivali glavobolje (20 posto), slabost ili umor (skoro 20 posto), bolove u mišićima (gotovo 16 posto) i bol u grlu (13 posto).

Pored toga, iznenađujuće česti simptomi koji su se pojavili su problemi sa spavanjem i briga ili anksioznost – obje stvari su prijavljene kod oko 10 posto ispitanika.

Najnoviji podaci Agencije za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije (UKHSA) navode da je procijenjena prevalencija koronavirusa u Engleskoj i Škotskoj do 13. prosinca 4,2 posto – što znači da bi otprilike 1 od 24 osobe mogle biti pozitivne na Covid-19 u ovom trenutku.

RSS