Sigurnosni stručnjaci traže zabranu plaćanja otkupnina hakerima

Brazilsko ministarstvo zdravstva najnovija je žrtva hakerskih napada
Pixabay

Ransomware ili ucjenjivački zloćudni softver jedan je od najčešćih hakerskih alata, kojim se kibernetički kriminalci pokušavaju domoći značajnih novčanih iznosa. Stručnjaci za kibernetičku sigurnost novozelandske kompanije Emsisoft objavili su ovoga tjedna godišnji pregled “State of Ransomware”, za područje Sjedinjenih Američkih Država, prema kojem je vidljivo da su takvi ucjenjivački napadi i dalje u porastu.

Tijekom 2023. u SAD-u je ransomwareom bilo izravno pogođeno 2.207 bolnica, škola i raznih državnih institucija, a neizravne su štete od takvih napada pretrpjele još tisuće drugih institucija i privatnih organizacija. Kako se broj napada i dalje povećava, rastu i financijske i materijalne štete prouzročene kriptiranjem dokumenata.

Povrh toga, Emsisoft procjenjuje da je u posljednjih nekoliko godina, od 2016. na ovamo, u SAD-u prosječno jedna osoba mjesečno i smrtno stradala zbog napada na bolničke sustave i nemogućnosti pružanja liječničke skrbi. Krajnje je vrijeme, kažu, da se nešto ozbiljno poduzme po tom pitanju, a njihov je prijedlog – zakonska zabrana plaćanja otkupnine.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.

RSS