U Izraelu započela proizvodnja spreja za nos koji spašava život i ubija 99,9% virusa

Mossad oteo iranskog generala kako bi dobio informacije o nestalom izraelskom zrakoplovcu
Unsplash/@house_42

Izraelsko Ministarstva zdravstva odobrilo je proizvodnju spreja za nos kojeg naziva antivirusnim lijekom, koji ubija 99,9% čestica virusa u roku od 2 minute.

Dr. Gilly Regev koja je izumila ovaj sprej za nos kaže kako isti može spasiti brojne živote u zemljama bez pristupa cjepivima te je nadodala da bi sprej mogao spriječiti velik dio svjetske infekcije COVID-19.

Proizvođač navodi kako će sprej biti pristupačan i da se može koristiti za prevenciju, odnosno da štiti od bilo kakve respiratorne virusne infekcije.

Sprej se u laboratoriju pokazao učinkovitim protiv širokog spektra virusa, a nove inačice koronavirusa neće ometati njegovu učinkovitost.

Regev je sprej nazvala Enovid te ga je okarakterizirala kao sredstvo za dezinfekciju ruku za nos.

Izraelsko Ministarstvo zdravstva dalo je privremeno odobrenje za prodaju spreja kao medicinskog proizvoda pogodnog za osobe starije od 12 godina, što znači da bi ga mogli koristiti mnogi koji još uvijek nemaju odobrenje za cijepljenje protiv koronavirusa.

Enovid je odobren za prodaju i na Novom Zelandu, a trenutno se traži odobrenje u drugim zemljama, uključujući UK.

Prošlog tjedna, SaNOtize i bolnice Ashford i St. Peter’s NHS Foundation Trust u Surreyu u Velikoj Britaniji objavili su rezultate kliničkih ispitivanja koji ukazuju da bi sprej mogao spriječiti prijenos COVID-19, skratiti njegov tijek i smanjiti ozbiljnost simptoma i oštećenja kod već zaraženi.

Studija je predana vodećem medicinskom časopisu na pregled i objavljivanje.

Sprej je u potpunosti razvijen u vrijeme napada pandemije, a Izrael će postati prva zemlja u kojoj se sprej prodaje.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto: Unsplash/@house_42