KAKAV USPJEH: ZAGREB NAJBOLJA EUROPSKA DESTINACIJA U 2017.

Najbolja Europska destinacija
Svijetsigurnosti.com

Jedan od najprestižnijih svjetskih turističkih vodiča, Lonely Planet,  Zagreb je stavio na vrh svoje liste ove godine najpoželjnijih i najuzbudljivijih, ali nedovoljno istraženih europskih destinacija, koje se moraju posjetiti.

Zagreb je, prema tom izboru, pobijedio u konkurenciji deset gradova, koji imaju što pokazati, ali su često podcijenjeni i nedovoljno poznati  kod turističke publike.

U objašnjenju priznanja stručnjaci Lonely Planeta ističu kako je Zagreb nerijetko u sjeni razvikanih gradova na obali Jadrana, ali i kako se radi o  metropoli  koju definitivno treba upoznati. Zagreb vide  kao grad koji je istvoremeno kozmopolitski i alternativan, a ističe se i da je vrlo dostupan jer nikad nije bilo povoljnije i lakše doći do glavnog grada Hrvatske zahvaljujući uz ostalo i novoj zračnoj luci “Franjo Tuđman”.

Osvrnuli su se na urbanu obnovu,  osunčane trgove austrougarskog štiha, trgove ispunjene ljudima koji piju kavu, zagrebačku arhitekturu, uličnu umjetnost ističući izvanredna djela zagrebačkog grafitera umjetničkog imena Lonac. Dojmio ih je i nedavno obnovljeni tunel ispod Gornjeg grada koji spaja Mesničku i Radićevu ulicu, kao i odlična hrana te procvat malih pivovara.

Drugo mjesto na toj listi zauzela je švedska pokrajina Gotland, treća je španjolska Galicija, četvrti sjever Crne Gore, a peti britanski Leeds. Slijede portugalski Alentejo, sjeverna Njemačka, Moldavija, ciparski Pafos i francuski Le Havre.

DBO/HINA