ŠEPURINE ODLAZE U POVIJEST: Hrvatska vojska kreće u stvaranje novog središta za obuku “najboljih od najboljih” komandosa

Commando prisegom postali novi pripadnici ZSS-a (Zapovjedništva specijalnih snaga)

Centar za obuku hrvatskih komandosa do 2.000 godine  se nalazio u Šepurinama kraj Zadra.

prema planovima Ministarstva obrane,  Hrvatska vojska bi do 2.019 godine trebala dobiti novo,  posebno središte za obuku “najboljih od najboljih” komandosa.

Prema pisanju Večernjeg lista , “nove” Šepurine više neće biti moguće oformiti na istom mjestu, koje će dobiti turističku, a ne vojnu namjenu, tako da u MORH-u još uvijek oko toga hoće li Središte za borbenog vođu, kako će se zvati novi centar, biti u Slunju, Gašnicama, Udbini ili negdje drugdje.

Udbina zbog postojeće infrastrukture i avionske piste prema ocjeni mnogih najviše bi sličila na Šepurine, a tamo se već nalaze postrojbe specijalaca, a našu infrastrukturu za uvježbavanje povremeno koriste i specijalci  nekih savezničkih zemalja, posebice SAD-a.

U Središte za borbenog vođu dolazili bi na razne specijalističke tečajeve koji bi, ovisno o vrsti, trajali nekoliko tjedana ili mjeseci. Godišnje bi na posebnu obuku dolazili deseci najboljih dočasnika iz postrojbi Hrvatske vojske, ali nešto skraćeni tečaj prolazili bi i časnici koji bi morali prolaziti ono što prolaze njihovi dočasnici, kako bi se svi bolje “shvatili”.

Ministar obrane Damir Krstičević kaže da će Središte za obuku nositi ime Marka Babića, junaka HV-a koji je dokazano u Vukovaru uništio najviše protivničkih tenkova.

RSS