PREDSJEDNICA IZ VUKOVARA PORUČILA: ‘Puno će još vode proći Dunavom prije nego što će Hrvatska i Srbija biti prijateljske zemlje’

N1 Televizija

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice, na koju je tijekom tromjesečne opsade Vukovara 1991. svakodnevno padalo po nekoliko stotina topničkih projektila, u Vukovaru je u subotu počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 26. obljetnice stradanja tog grada u velikosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata.

prtsc HRT

Kako javlja Hina, oko vukovarske bolnice i u njenom dvorištu okupio se velik broj građana pristiglih iz svih dijelova Hrvatske i iz inozemstva, a skupu je nazočani i hrvatski državni vrh – predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednici Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, članovi Vlade i brojni saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora i Katoličke crkve.

– Treba se pokloniti žrtvama, ali i omogućiti budućnost Vukovara da ljudi ostaju tu. Svaka deklaracija prijateljstva je dobar korak naprijed, sitni koraci su napravljeni, ali svako veliko putovanje tako počinje. Puno će još vode proći Dunavom prije nego što će Hrvatska i Srbija biti prijateljske zemlje. Treba riješiti pitanje nestalih što prije, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Novinari su primijetili da je Kolinda Grabar Kitarović došla u žutim čizmama, koje proizvodi Borovo, a predsjednica je rekla da time želi poručiti kako su Vukovaru potrebna radna mjesta i za bolju budućnost.

Izjavu za medije u dvorištu vukovarske Opće bolnice dao je i Andrej premijer Plenković. Dvadeset šest godina, rekao je, “prošlo je od tragedije i velike žrtve Vukovara, svih hrvatskih branitelja i civila koji su dali život, mladost, ljubav prema Hrvatskoj da bismo danas živjeli u slobodi i demokraciji”.

– Sjećat ćemo se svih onih koji su dali život za Hrvatsku. Tragedija koja se dogodila nakon skoro 90 dana konitnuiranog granatiranja od strane velikosrspke Miloševićeve agresije bila prekretnica u međunarondom priznanju Hrvatske. Nakon više od sedam godina Hrvatska je ovdje ponovno zaokružila svoju teritorijalnu cjelovitost. To je bio poticaj i na europskom putu zemlje i na tom tragu danas trebamo nastaviti graditi moderno demokratsko i u ključivo društvo”, rekao je Plenković.

izvor: Novi list