Ona je prva žena, šefica svih zatvora u Hrvatskoj

Ministarstvo pravosuđa RH

Iako je imenovana prije mjesec  dana, prilično nezapaženo,  prošla je vijest da je Jana Špero imenovana pomoćnicom  ministra pravosuđa nadležna za  zatvorski sustav i probaciju. Špero je na tom mjestu naslijedila Anđelka Dundića  i postala prva žena na čelu Uprave za zatvorski sustav.

Špero je nestranački kadar, u kvoti HDZ-a. U zvanju je mag.iur.spec crim., a do  imenovanja obavljala je poslove načelnice Sektora za probaciju.

Hrvatski zatvorski sustav čine kaznionice, zatvori, odgojni zavodi  i Centar za dijagnostiku u Zagrebu. Trošak jednog dana jednog osuđenika  koji se nalazi pod nadzorom probacije državu košta 10 kuna, dok jedan dan zatvora košta 400 kuna.

Nadzor nad izvršavanjem kazne zatvora i mjere istražnog zatvora te nadzor nad postupanjem sa zatvorenicima u nadležnosti je, od tijela državne vlasti, Ministarstva pravosuđa, županijskog suda, Ministarstva zdravlja, Ministarstva socijalne politike i mladih te Ministarstva znanosti, prosvjete i sporta. Uz navedena tijela nadzore obavljaju i Pučki pravobranitelj, Pravobranitelj za djecu, Pravobranitelj/ica za ravnopravnost spolova, Pravobranitelj za osobe s invaliditetom, a nadzor nad postupanjem sa zatvorenicima Europski odbor za sprječavanje mučenja, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Europe (CPT).

U te nadzore povremeno se uključuju i nevladine udruge koje se bave zaštitom ljudskih prava, a prisutnost takvih udruga samo povećava transparentnost zatvorskog sustava, kao i razinu zaštite ljudskih prava zatvorenika jer oni u pravilu ukazuju na opće probleme.

DBO