BOŽINOVIĆ “Bilježimo 26 posto više nezakonitih prelazaka”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odbacio je u ponedjeljak izjave iz Bosne i Hercegovine da se osam tisuća migranata, kojih je manje u BiH, nalazi u Hrvatskoj te utvrdio da broj nezakonitih prelazaka cijele granice, uključujući i onu sa Srbijom, ove godine iznosi ukupno 3200 osoba.

Bilježimo 26 posto povećanje broja nezakonitih prelazaka, pri čemu je još uvijek značajan dio na granici s Republikom Srbijom, kazao je u ponedjeljak Božinović UDivuljama i dodao da hrvatska policija radi svoj posao u skladu sa zakonom i šengenskim pravilima, sve u cilju jačanja javnog reda, mira, sigurnosti i zaštite poretka za sve građane i goste Republike Hrvatske.

Na pitanje novinara kako komentira da na području Drežnice građani često viđaju izbjeglice, Božinović je kazao da policija zaustavlja migrante na granici, te da ima i nekoliko ‘prstenova’ kojima prati i privodi eventualne krijumčare koji su u vezi s ilegalnim migrantima.

Uvijek postoji mogućnost da se netko provuče, ali u konačnici imamo odgovor za svaku od tih mogućnosti, kazao je ministar Božinović i dodao da je ove godine broj procesuiranih krijumčara povećan za više od 70 posto.

Na ruti koja ide od Grčke preko Albanije i Bosne i Hercegovine možemo smanjiti protok migranata samo diplomatskim putem, preko institucija EU, što i činimo, kazao je.

U najvećem dijelu se radi o ekonomskim migrantima, a ne izbjeglicama koje su u potrebi traženja sigurnog skloništa, i ukoliko svi na toj trasi odrade svoj dio posla, utoliko će pritisak na granice biti manji, kazao je.

Hrvatska policija je jaka, snažna i fleksibilna i u svakom trenutku jamči sigurnost, dodao je.

Unatoč tome, Hrvatska istodobno snaži policiju tehničkim sredstvima i većim brojem ljudi, kazao je Božinović i dodao da će ove godine u sustav školovanja ući 600 policajaca, u odnosu na 380 prošle godine.

Predviđamo da ćemo se godinama morati nositi s pitanjima ilegalnih migracije, zaključio je Božinović.

Izvor: Nacional.hr/ HINA