Britanka pala s palube kruzera – pronađena živa u moru nakon 10 sati potrage

Wikipedia

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o uspješno okončanoj koordiniranoj potražno – spasilačkoj akciji prema nestaloj osobi sa putničkog broda, koja je trajala noćas i danas u Malološinjskom akvatoriju. MRCC Rijeka je također izvijestila o aktivnostima i događajima u drugim područjima nadzora sigurnosti plovidbe, tijekom posljednja 24 sata.

Dramatična pomorska, kopnena i zračna potraga za nestalom E.L. (rođena 1972. godine), državljankom Velike Britanije, pokrenuta je noćas, 19. kolovoza u 02.17h, slijedom dojave o čovjeku u moru od zapovjednika putničkoga broda ‘Norwegian Star’, zastave Zajednice država Bahami, a sa kojega su registrirali pad putnice u more tijekom plovidbe iz Pule prema Veneciji, na poziciji 25 nautičkih milja jugozapadno od Maloga Lošinja, odnosno, 45 nautičkih milja jugoistočno od Pule. Odmah po zaprimanju dojave službenici MRCC Rijeka pokrenuli su koordiniranu potražno – spasilačku akciju sa službenicima Lučke kapetanije Rijeka, a u potragu je angažirana i Obalna straža sa dva ophodna plovila i potražnim zrakoplovom, koji se u zračnu potragu uključio jutros odmah po razdanjivanju.

Kako potraga tijekom cijele noći nije rezultirala pronalaskom, u 03.12h službenici MRCC Rijeka uspostavili su komunikaciju sa kolegama u MRCC Roma, Republika Italija, od kojih su zatražili angažman Talijanskog SAR zrakoplova, koji je opremljen za noćno pretraživanje.

U daljnjoj komunikaciji sa zapovjednikom putničkog broda utvrđeno je kako su članovi posade naknadnim pregledavanjem video – snimki nadzornih kamera ustanovili točno vrijeme pada putnice  u more, sinoć, 18. kolovoza u 23.45h te je s obzirom na taj podatak, jutros u 05.20h korigiran i perimetar potražno – spasilačke akcije.

Kako su kolege iz Talijanskog MRCC Roma povratno javili da nemaju raspoloživi zrakoplov, u MRCC Rijeka je proslijeđeno sukladno prethodno usvojenome Planu akcije te je nastavljeno sa pripremom angažmana potražnog zrakoplova Obalne straže RH tipa ‘Pilatus’, koji je u zračnu potragu poletio jutros u 06.42h.

Službenici Lučke kapetanije Rijeka, koji su sa spasilačkom brodicom iz sastava LK Rijeka pretraživali dio Malološinjskog akvatorija, jutros u 09.40h dojavili su u MRCC Rijeka o pronalasku ženske osobe u moru nedaleko Maloga Lošinja, a odmah po utvrđivanju identiteta spašene, ista je prekrcana na ophodni brod Obalne straže RH ‘Cavtat’ te prevezena u Pulu, gdje su je dodatno pregledali djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula.

Deset sati plivati noću u moru nije nimalo bezopasno, ali medicinski eksperti  ističu da je Britanka imala nevjerojatnu sreću jer je more bilo toplo.

DBO