Savjetnik slovenskog premijera za nacionalnu sigurnost izazvao zgražanje izjavama. Pročitajte što je rekao

prtsc Youtube/Slovenske novice

Stranka novog slovenskog premijera Marjana Šarca ogradila se u ponedjeljak od izjava novog savjetnika premijera za nacionalnu sigurnost, a kojega na temelju njegovih objava u tisku i na društvenim medijima nevladine organizacije, ali i neki koalicijski partneri, nazivaju “rasistom” i “ekstremnim desničarem”, prenosi portal Dnevno.

“Nemamo nikakve sumnje u stručne kvalitete Damira Črnčeca, kritični smo prema nekim njegovim izjavama i medijskim napisima iz prošlosti i očekujemo da ih neće ponavljati, no mislimo da zaslužuje drugu šansu”, navela je u izjavi za javnost stranka Lista Marjana Šarca (LMŠ), te dodala da će kao stranka i dalje zagovarati toleranciju i osuđivati sve koji šire jezik mržnje.

Odluka Marjana Šarca, čija se koalicija pet stranaka legitimira kao savez lijevog centra i liberala, da za državnog tajnika za sigurnost u svom kabinetu imenuje Damira Črnčeca, nekadašnjeg direktora obavještajne službe SOVA u vrijeme “desne vlade” Janeza Janše, izazvala je u slovenskoj politici iznenađenje, kako među koalicijskim partnerima tako i nevladinim organizacijama, a posebno ga je kritizirala stranka Ljevica (L) koja ne sudjeluje u Šarčevoj manjinskoj vladi, ali je njezina potpora ključna za vladin duži opstanak.

Nevladine organizacije i Ljevica (L) ovih su dana objavili više Črnčecovih medijskih objava u tisku, na portalima i na društvenim mrežama koje ga po njihovu mišljenju legitimiraju kao desnog ekstremista i “rasista”, posebno kad je riječ o njegovu odnosu prema migrantima i izbjeglicama.

Podsjećaju da je nedopustivo da u lijevoj vladi sudjeluje čovjek koji je izbjeglice nazivao “arapskim hordama”, europskim “rakom”, a migrante ljenčinama koji u svojoj kulturi “ne poštuju žene”.

“Zarazili su nas rakom koji su posijali po cijeloj Europi, radi se o uvozu milijuna  neobrazovanih koji ne poštuju ništa na čemu se temelji naša kultura”, napisao je Črnčec u jednoj od svojih objava zadnjih godina, navevši da je za to “jedini lijek” izgon, odnosno deportacija.