STIGLI SU REZULTATI NAJNOVIJEG ISTRAŽIVANJA: Evo što Europljani zapravo misle o borbi protiv terorizma i drugim važnim pitanjima

Odbor protiv terorizma
prtsc Euranet/Youtube

Europljani od Europske unije očekuju bolju borbu protiv terorizma, ali i nezaposlenosti, te na zaštiti okoliša. Proizlazi to iz danas objavljenih rezultata ispitivanja Eurobarometra Europskog parlamenta.Tri četvrtine ispitanika podržalo je upravo ove zahtjeve.

Na temeljnim područjima kao što su sigurnost, migracije i tržište rada, sve više Europljana smatra da su zajedničke akcije na razini Europske unije nedostatne, ali zadovoljstvo ipak raste.

Što se tiče borbe protiv terorizma, 32 posto ispitanika smatra da je EU učinila dovoljno, što je više nego u travnju 2016., kad je to smatralo 23 posto ispitanika, dok 57 posto smatra da je djelovanje nedostatno, što je manje od 69 posto u 2016.

Po pitanju migracija, 26 posto smatra da je EU učinila dovoljno, za razliku od 19 posto 2016., dok 58 posto smatra da je zajedničko djelovanje nedostatno, što je manje nego 66 posto u 2016.

Da je EU učinila dovoljno i po pitanju nezaposlenosti smatra 29 posto ispitanika, što je više od 23 posto u 2016., dok 59 posto smatra da je zajedničko djelovanje još uvijek nedostatno, što je manje nego 69 posto u 2016.

Što se tiče drugih područja, kao što su ravnopravnost spolova, energetika, industrijska politika i poljoprivreda, više ljudi smatra djelovanje EU dostatnim, nego nedostatnim.Rezultati se značajno razlikuju po zemljama. Primjerice, što se tiče borbe protiv nezaposlenosti, 27 posto ispitanika iz Češke smatra da je djelovanje EU nedostatno, dok se s tim slaže čak 92 posto ispitanika iz Grčke.

Većina Europljana želi da države članice zajedno djeluju na međunarodnoj pozornici. Oko 7 od 10 ispitanika smatra da je zajednička politika pravi odgovor na sve veći utjecaj Rusije i Kine, nestabilnost muslimanskih zemalja i predsjedništvo Donalda Trumpa u SAD-u.

Što se tiče rezultata za Hrvatsku, sve je više ispitanika koji se slažu da je djelovanje na razini EU-a dostatno, naročito u područjima zaštite vanjskih granica i borbe protiv terorizma. Preko 60 posto smatra da je nedostatna borba protiv nezaposlenosti, te se čak 82 posto ispitanika iz Hrvatske slaže da na tom području EU treba učiniti više.

A. R. K.