(NE)SIGURNOST PACIJENATA: Uključite se u javnu raspravu o sigurnosti u hrvatskom zdravstvu

prtsc Envision Films/Youtube

U povodu Svjetskog dana sigurnosti pacijenta, Ministarstvo zdravstva predstavilo je Nacionalni program za sigurnost pacijenta, o kojemu će uskoro započeti e-savjetovanje. Cilj je unaprijediti standarde i praksu koji će smanjiti broj neželjenih događaja, poput pogrešaka u liječenju ili učestalosti infekcija, javlja HRT.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić ocijenio je kako je stanje sigurnosti pacijenata u Hrvatskoj dobro, te smo po tome u europskom prosjeku, no cilj je smanjiti broj neželjenih događaja na najmanju moguću mjeru.

Svjetski prosjek troškova bolničkih proračuna na neželjene događaje iznosi oko 15 posto, što su veliki financijski iznosi. Ako se to smanji na minimalne vrijednosti napravit ćemo korist pacijentu, ali i zdravstvenom sustavu, istaknuo je Plazonić na predstavljanju nacionalnog plana u Školi narodnog zdravlja “Dr. Andrija Štampar”.

Poboljšanje sigurnosti pacijenta podrazumijeva sudjelovanje i edukaciju svih kako bi se spriječili neželjeni događaji, sprečavanje i kontrolu bolničkih infekcija, te unapređenje dobre prakse u primjeni standarda.

Dopredsjednica Hrvatske liječničke komore Ada Barić kazala je kako je svaki liječnik educiran tako da mu je sigurnost pacijenta na prvom mjestu, a unatoč nedostatku liječnika sigurnost pacijenata zasad nije narušena.

Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu kaže kako u Hrvatskoj nema sustavnog praćenja neželjenih događaja, pa se udruge najčešće sreću s prijavama pacijenata vezanih uz pogreške u dijagnostici i primjeni lijekova.

izvor: Hina/HRT