PRAVOSUDNI POLICAJCI: ‘Ovo što se događa u Hrvatskim zatvorima jako je opasno’

prtsc TV Loki/Youtube

Ispred zgrebačkog zatvora u Remetincu u petak je održan prosvjed pravosudne policije zbog iznimno loših uvjeta u kojima rade.

Željko Rajić, povjerenik Sindikata pravosudne policije za Zagreb.info objasnio je kako je do prosvjeda došlo i koji su točno zahtjevi pravosudnih policajaca.

“Do prosvjeda je došlo isključivo zbog sigurnosti. Sigurnosni uvjeti nas policajaca i zaposlenika u zatvoru su na najnižoj razini. Nedostaje 70 pravosudnih policajaca, ne plaćaju nam se prekovremeni sati koje uredno radimo. Svaki vikend odradimo, a oni umjesto da nam plate što su dužni po kolektivnom ugovoru oni nas oslobode sljedeći tjedan. Ugovor ne poštuju, mi radimo, a ne znamo za što radimo. Prvi i osnovni uvjet trebao bi biti sigurnost. Policajci su konstantno sami na odjelima, a po Pravilniku i svim propisima moraju biti minimalno dvojica. Jedan policajac čuva 100 zatvorenika. Imate 10 odjela, na svakom otprilike 80 zatvorenika, a samo po jedan policajac. Propisano je da bi morala biti dvojica”, objašnjava Rajić.

Dodaje kako se tu radi i o velikom sigurnosnom problemu. “Zbog uštede se ljude oslobađa pa po jedan radi. To se vrti konstantno u krug, nije to samo sada. Ovo je stanje zadnjih 10 godina. Čisto ušteda, iako ne znam na čemu štede. Štede na opremi, na uređajima, da sad ne nabrajam…. U uredu od policajca nema klima uređaja, bude 48 stupnjeva. Recimo, to su ugrubo primjeri”, objašnjava sindikalni povjerenik.

Više o problemima pravosudnih policajaca pročitajte OVDJE.

RSS