Pogledajte kako se hrvatski policajci pripremaju za čuvanje najviših dužnosnika EU

policija.gov.hr

Hrvatska za 29 tjedana preuzima predsjedanje Europskom unijom. I ništa se ne smije prepustiti improvizaciji pa ni sigurnost državnika koji će dolaziti u Zagreb. Tjelohranitelji i vozači već tjednima vježbaju sve moguće situacije prilikom dolaska primjerice njemačke kancelarke ili francuskog predsjednika. Dnevnik Nove TV bio je na pripremama policijskih službenika koji će tih 6 mjeseci čuvati vrh Europske unije

“Vrhunska uvježbanost, dobra tehnička opremljenost je preduvjet da bi se uspješno obavio ovaj posao, ali ono čim se mi uvijek možemo pohvaliti kvalitet naših ljudi”, kaže Miljenko Radnić, načelnik uprave za posebne poslove sigurnosti.

Na treninzima se maksimalno razrađuju svi mogući scenariji kako bi bili spremni reagirati ukoliko se nešto dogodi.

“Naše djelatnike dovodimo do nivoa da je svako njihovo postupanje automatizirano i spontano zato jer je jako kratak period u kojem bi trebali reagirati na neki potencijalni napad i otkloniti napad na štićenu osobu”, kaže Krunoslav Garašić, inspektor za specijalističku i taktičku obuku.

U tim ulaze najbolji – najčešće je riječ o bivšim pripadnicima specijalne i interventne policije. A osim policajaca u neposrednoj zaštiti, za sigurnost političara brinut će i odjel za protueksplozijsku diverziju.

Više o pripremama za zaštitu najviših državnih dužnosnika EU pročitajte OVDJE.

RSS