ŠIRE SE OVLASTI KOMUNALNIH REDARA: U Rijeci će vas sada moći i legitimirati

prtsc Kanal Ri/Youtube

Novom Odlukom o komunalnom redu proširene su ovlasti komunalnih redara u Rijeci. Kako javlja Novi list nakon donošenja novih pravila gradske vlasti očekuju učinkovitije uklanjanje nepropisno postavljene komunalne opreme po građevinama kao što su tende, reklame, plakati, spomen-ploče ili pak klima uređaji.

Ranije su se ovim problemima u Rijeci bavili konzervatori, a sami postupci uklanjanja bili su dugotrajni. Rezultat toga su pročelja i dalje puna razne takve opreme, koja ih svojom neujednačenošću, zapravo nagrđuje. No, ophodnja redara gradom i pokretanje postupaka uklanjanja ovakve opreme najavljena je tek nakon što Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem definira uvjete za postavljanje takve opreme, a u skladu s novim propisima u komunalnom sektoru.

“Komunalni redari od sada mogu zatražiti i pregledati isprave od fizičkih osoba, uzimati izjave radi pribavljanja dokaza o činjenicama koje se ne mogu izravno utvrditi, zatražiti pisanim putem od stranke točne i potpune podatke i dokumentaciju potrebnu u nadzoru, prikupljati dokaze, ali čak i naplatiti novčanu kaznu na mjestu prekršaja”,  objašnjavaju iz Odjela gradske uprave za komunalni sustav. Nadležnost im se proširila i na provođenje reda i mjera na zemljišta namijenjena gospodarstvu, na parkirališta, odnosno na prostor nerazvrstanih cesta. Prije se, naime, kontrola obavljala samo nad javnim gradskim zemljištem.

Hoće li se i povećati broj komunalnih redara u Rijeci pročitajte OVDJE.

RSS