POČINJE ŠKOLSKA GODINA, DJECA SU PONOVNO U PROMETU: Evo nekoliko korisnih savjeta policije

Ravnatelji škola progovorili o mjerama u kojima bi zbog korone trebala krenuti nastava
Eh Bee Family/Youtube

Više od 40.000 prvašića i oko 400.000 učenika ostalih razreda u ponedjeljak se uključuje u promet. Policija apelira na vozače da voze oprezno i budu svjesni novih, najmlađih, sudionika u prometu.

Već 24. godinu zaredom Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi edukativno-promidžbenu akciju „Poštujte naše znakove“ na početku školske godine. Tako je u petak održana još jedna konferencija za medije na kojoj su prezentirane aktivnosti što će ih policija provoditi u okviru ove akcije. Pored voditelja Sigurnosti prometa na cestama Josipa Mataije na konferenciji su sudjelovali pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Održanom konferencijom, kao i samom akcijom „Poštujte naše znakove“ policija želi privući pozornost javnosti, posebice vozača, upravo na najmlađe, nove sudionike u prometu.

Misao vodilja koju su svi troje istaknuli u svojim izlaganjima jest: „Ključ sigurnosti djece su roditelji, a ne djeca sama!“

Naime, od petero poginule djece u prometnim nesrećama u prvih sedam mjeseci 2017. godine četvero je poginulo kao putnik u vozilu dok od dvoje poginulih u istom razdoblju 2018. jedno je poginulo u svojstvu putnika. Također, od 508 nastradale djece u prometnim nesrećama u prvih mjeseci 2017. godine 302 djece nastradalo je u svojstvu putnika, a u istom razdoblju ove godine od 463 nastradale djece 266 nastradalo je u svojstvu putnika.

S obzirom na navedene podatke policija upućuje apel roditeljima da djecu prevoze na siguran način odnosno na način propisan zakonom tako da u slučaju da do prometne nesreće i dođe posljedice budu što blaže.

Više od 40.000 prvašića ove godine kreće u školu i većina će prvi puta samostalno sudjelovati u prometu. „Kako bi povećali njihovu sigurnost, policijski službenici će, u okviru ove akcije, posjetiti sve prve razrede u Hrvatskoj i na interaktivan način, prilagođen njihovom uzrastu, poučiti ih prometnim propisima i kako sigurno sudjelovati u prometu“ rekao je Mataija. „Također će prisustvovati i svim prvim roditeljskim sastancima na kojima će ukazati roditeljima na važnost sigurnog prijevoza djece u vozilima, ali da i oni moraju djecu poučavati kako se na siguran način kretati u prometu.“

S aktivnostima je započeto već u srpnju kada su pregledana područja svih osnovnih škola i zatraženo uklanjanje eventualnih nedostataka u označenoj prometnoj signalizaciji. Policija će biti prisutna u blizini svih osnovnih škola i kontrolirati nepropisna parkiranja i brzinu te, iako je ovo akcija preventivnog karaktera, kazniti sve koji će kršiti prometne propise. Pored njih biti će prisutni i pripadnici Prometne jedinice mladeži i Školskih prometnih jedinica. U suradnji s Inspektoratom cestovnog prometa, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture obavit će se inspekcija svih autobusa koji će služiti za organizirani prijevoz učenika. Svim prvašićima biti će podijeljene i promidžbene reflektirajuće kabanice kako bi bili što vidljiviji u prometu.

Voditelj Mataija također je naglasio:“ Pozivamo roditelje da prilikom dovoza djece u školu nepropisno ne parkiraju vozila jer na taj način smanjuju vidljivost ostale djece i tako ugrožavaju njihovu sigurnost.“

„Pored prvašića od ponedjeljka više od 400.000 ostalih učenika također kreće u školu. Obratite pozornost na njih kao vozači, a kao roditelji vodite računa da ih prevozite u vozilima na siguran način.  Naša je dužnost kao vozača, ali i kao roditelja da im vlastitim  dobrim primjerom pokažemo kako sigurno sudjelovati u prometu“ rekla je pravobraniteljica za djecu.

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Karin je zaključio:“ Odgajajući djecu, odgajamo buduće vozače i sudionike u prometu. Ne smijemo se umoriti upozoravati i raditi na tome da djeca u prometu budu što sigurnija jer tek kada statistiku svedemo na nula poginule djece možemo reći da smo zaista zadovoljni.“

Akcija „Poštujte naše znakove“

Riječ je o interaktivnoj, proaktivnoj, djeci prilagođenoj edukativnoj akciji, kroz koju ih policija uči prometnoj kulturi, značenju prometnih znakova i usađuje im poruku da im je policajac prijatelj i pomagač, što su vrlo ozbiljne i važne poruke za njihovo sigurno sudjelovanje u prometu. Također, nastoji se podići svijest o važnosti poštivanja prometnih propisa i učenja najmlađih sudionika u prometu o potencijalnim opasnostima.

O kvaliteti i važnosti akcije najbolje govore njezini rezultati: 1994. godine, godinu dana prije početka akcije, u prometu je poginulo 57 djece, dok ih je prošle godine smrtno stradalo osmero, a u prvih sedam mjeseci ove godine dvoje.

Sve aktivnosti policije tijekom provođenja akcije, ali i savjete roditeljima, djeci i vozačima možete pronaći OVDJE.

izvor: mup.hr