Nova razina suradnje MUP-a i SAD-a

MUP RH

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i Charles Kable, ravnatelj Centra za nadzor terorista Vlade Sjedinjenih Američkih Država, potpisali su danas, 31. kolovoza u Dubrovniku, Memorandum o međusobnoj suglasnosti između Centra za nadzor terorista Vlade SAD-a i Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Potpisivanjem ovog Memoranduma Hrvatska dobiva pristup američkoj Bazi podataka o nadzoru terorista (tzv. TSDB – „Terrorist Screening Database“), u kojoj se prikupljaju podaci o svim osobama koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom.

Potpisivanjem ovog Memoranduma hrvatske i institucije i agencije Sjedinjenih Američkih Država još će intenzivnije surađivati, pri čemu je pravovremena razmjena operativnih informacija ključna u zajedničkoj borbi protiv suvremenih, transnacionalnih sigurnosnih prijetnji.

–  Sporazum koji smo upravo potpisali još je jedno izvanredno postignuće suradnje Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv terorizma, rekao je ravnatelj Kable, pojasnivši da će temeljem njega MUP i Centar za nadzor terorista Vlade SAD-a dijeliti informacije u cilju prevencije terorističkih napada, što uključuje i razmjenu informacija o transnacionalnom organiziranom kriminalu i drugim oblicima teškog kriminala.

–  Ohrabren sam tijesnom suradnju naših dviju zemalja, obavještajnom i onom među institucijama i agencijama za provedbu zakona, te pozdravljam želju Republike Hrvatske da doprinese globalnoj borbi protiv terorizma, zaključio je ravnatelj Kable.

–  Transnacionalne prijetnje zapravo od svih nas iziskuju tješnju suradnju, razmjenu operativnih informacija i upravo je ovaj memorandum važan korak u ispunjenju tog cilja, čime je naša suradnja bitno osnažena, nadovezao se ministar Božinović i nadodao kako mogućnosti koje su nam otvorene potpisivanjem ovog sporazuma predstavljaju važan alat za podizanje stupnja sigurnosti hrvatskih i američkih građana, što je definitivno veliki korak u zajedničkoj, globalnoj borbi protiv terorizma, protiv organiziranog kriminala, ali i nezakonitih migracija, s obzirom da se taj kriminal, bez obzira o kojoj liniji kriminaliteta govorimo, sve više povezuje u jedan veliki globalni rizik.

–  Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas napravili taj dodatni iskorak u strateškim, prijateljskim, savezničkim odnosima sa SAD-om i nastavljamo na tom tragu, završno je rekao ministar Božinović.

Inače, danas postignuto u Dubrovniku nastavak je produbljivanja strateškog partnerstva i jačanja institucionalne suradnje Ministarstva unutarnjih poslova i Sjedinjenih Američkih Država u sprječavanju i borbi protiv teškog kriminala, odnosno terorizma, krijumčarenja ljudima i drogom, korupcije i organiziranog kriminala, dogovorene prilikom radnog posjeta ministra Božinovića Americi početkom ove godine, i dodatno potvrđene uzvratnim posjetom ministra pravosuđa i glavnog državnog odvjetnika SAD-a Jeffa Sessionsa Hrvatskoj krajem svibnja.

RSS