Božinović: Interes države je smanjenje nasilja u obitelji i nad ženama

MUP RH

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je ocijenio da je pitanje ratifikacije Istanbulske konvencije otvoreno te da je krajnji interes hrvatske države i institucija smanjenje nasilja u obitelji i nad ženama

‘Pitanje ratifikcije je u Hrvatskoj otvoreno. Ono se i danas odvija na različitim forumima i unutar stranaka. Vrlo brzo će to biti i na razini Vlade, a kasnije i Sabora. Kada govorimo o mogućim ogradama ja mislim da će se tu raditi više o pojašnjenjima, jer je interes i hrvatske države i institucija prije svega smanjenje nasilja u obitelji, smanjenje nasilja nad ženama, a ukoliko će biti potrebno dati neku interpretativnu izjavu kako Hrvatska vidi određene pojmove unutar te konvencije to će se učiniti’, kazao je Božinović odgovarajući na novinarska pitanja u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Dodao je kako je činjenica da ‘nasilja u obitelji ima dosta, pogotovo kad govorimo o nasilju nad ženama’. Kazao je i da je MUP vrlo aktivan u prevenciji, ali da to nije posao samo za jedno ministarstvo, već zahtjeva ‘holistički pristup svih institucija’.

‘Mislim da je to put kojim će se morati ići kako bi se smanjile negativne posljedice tih dijela. Ono što je interes policije i institucija je da učinimo sve kako bi se svi oblici kaznenih djela, uključujući i kaznena djela nasilja u obitelji smanjili odnosno kako bismo kao društvo postali aktivniji, pogotovo kada govorimo o prevenciji da se ta djela što manje događaju’, zaključio je Božinović.

Izvor: Tportal/HINA