POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE: Savjeti roditeljima za sigurnost prvoškolaca

Svijetsigurnosti.com

Vrijeme je da se svi zajedno suočimo s krajem ljeta i početkom nove školske godine 2017./2018. Svi znamo da s početkom nove školske godine dolazi cijeli niz uzbuđenja i briga za roditelje, učenike i nastavnike

U zagrebačke osnovne škole kreće nešto više od 60.000 osnovnoškolaca i 30.000 srednjoškolaca.

Za roditelje djece starijeg školskog uzrasta povratak djece u školu, donosi daljnji nastavak usvajanja novih znanja i višeg stupnja odgoja kao i planiranja novih obveza njihove djece. No, neka djeca poput 8.200 prvašića krenuti će u školu i po prvi puta će poslije škole ostajati sama kod kuće.

Kako bi smo i tu roditeljsku brigu prevladali, evo nekoliko savjeta roditeljima za sigurnost djece koje predlažu ugledne asocijacije sigurnosti poput National Safety Council i Hrvatske udruge menadžera sigurnosti:

• Budite sigurni da vaše dijete zna vaš telefonski broj na poslu ili broj vašeg mobitela. Također, budite sigurni da dijete zna koristiti telefonski poziv 112 za hitne slučajeve, poput požara, ozljeđivanja kod kuće, pogoršanja zdravstvenog stanja bake ili djeda koji su s njim kod kuće i slično.

  • Planirajte tzv. sigurnu rutu putovanja vašeg djeteta do škole ili autobusne (tramvajske) stanice, s najmanje ulica koje se križaju. Pri tome koristite isključivo ulice s obilježenim pješačkim prijelazima i odgovarajućom semaforskom signalizacijom.

Na ruti putovanja od kuće do škole i obratno, razgovarajte sa svojim djetetom o prometnim pravilima. Učite ih promatrati i osluškivati u prometu te ih uputite kako da sigurno prijeđu ulicu:

– odmaknite se jedan korak unatrag od rubnjaka,

– opetovano mu skrećite pozornost da cestu prelazi isključivo na pješačkom prijelazu,

– na semaforu, prelazak ceste moguć je isključivo za vrijeme trajanja zelenog svjetla, (pogled lijevo, pogled desno kako bi se uvjerio da ne postoji opasnost na cesti),

– prilikom pješačenja (a kasnije tijekom vožnje biciklom) izričito im zabranite da slušaju glazbu imajući pri tome slušalice u ušima,

– djecu do osam godina uvijek držite za ruku. (djeca će brzo od vas usvojiti i naučiti navike sigurnog pješačenja i nastaviti će ih koristiti kasnije, kada budu dovoljno odrasli i odgovorni da do škole putuju sami),

– testirajte rutu putovanja sa svojim djetetom.

  • Po završetku nastave, djecu sačekajte u školskom dvorištu ili na prostoru neposredno ispred škole. Djecu nemojte čekati preko ceste.
  • Na ruti putovanja odredite tzv. sigurne točke na kojima ako bude potrebe, dijete može potražiti pomoć. Sigurne točke mogu biti vaš kvartovski kiosk gdje svako jutro kupujete novine, kvartovska trgovina ili taxi stajalište.
  • Recite djetetu da se na ruti putovanja kloni parkova, parkiranih automobila i drugih mjesta gdje nema mnogo ljudi oko sebe. Učite svoje dijete da nikada ne razgovara sa strancima. Učite ga da ne prihvaća ulazak u automobil ili poklone od stranaca. Stranac je osoba koju dijete ali i vi, dobro ne poznaje.
  • Naučite svoje dijete da pomoć uvijek može potražiti kod policajca, komunalnog i prometnog redara, poštara i ostalih službenih osoba.
  • Ako se vaše dijete poslije nastave samo vraća u stan, naučite ga da u stan ne ulazi ako okruženje ne izgleda dobro: otvorena ili provaljena ulazna vrata stana, razbijen prozor i slično. Pobrinite se da u takvim slučajevima dijete potraži pomoć kod susjeda za kojeg znate da je uvijek kod kuće i da vas o tome odmah obavijesti.
  • Upoznajte svoje dijete s mjerama zaštite koje ste već poduzeli u stanu. Objasnite mu da mjere zaštite poput zaključavanja vrata, korištenja portafona, instaliranja alarmnog sustava i dr. služe sigurnosti svih ukućana. Naučite dijete kako pravilno koristiti alarmni sustav i portafon. Naučite dijete da bez vaše nazočnosti odnosno nazočnosti odraslog ukućanina nikoga ne pušta u stan. Nema otvaranja vrata stana nikome!
  • Današnja djeca su daleko naprednija od nas po pitanju korištenja računala i pametnih telefona. Upoznajte svoje dijete sa svim opasnostima korištenja računala kod kuće. Nije preporučljivo da dijete sa skupim tabletima, prijenosnim računalima i pametnim telefonima odlazi u školu.
  • Kao roditelj budite fleksibilni i podržite sve promjene u rutini odlaska i povratka vašeg djeteta iz škole. To pretpostavlja stalan razgovor i prethodni dogovor s djetetom. Podsjetite dijete da uvijek ima dopuštenje da vas nazove!

Planirajući odlazak i povratak od škole do kuće roditelji pokazuju odgovornost naspram vlastitog djeteta kojom će njegovu dnevnu rutinu učiniti sigurnijom. Ako vam je kao roditelju potreban dodatan savjet oko mjera zaštite vašeg doma ili informacija o broju prometnih prekršaja i kaznenih djela koji su se dogodili u zoni rute putovanja vašeg djeteta, preporučujem da kontaktirate našu PU zagrebačku – Služba prevencije, na broj telefona 45 63 420  ili posjetite Informativni centar za prevenciju, koji se nalazi u Martićevoj ulici broj 10.

Na kraju. Zagrebačke škole danas su sigurnije nego prijašnjih godina, ali svakim novim danom naše škole i rute putovanja do njih, trebamo činiti još sigurnijima.

Dragi školarci, neka vam nova školska godina donese nova znanja, nove prijatelje i radosti ali i nove ljubavi.

Poštovani sudionici u zagrebačkoj prometnoj areni, čuvajmo našu djecu!

Piše: Alen Ostojić,predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti