‘PAMET U GLAVU I NE TELEFONIRATI I VOZITI! FALA!’ Mario Petreković zaštitno lice kampanje Dan bez mobitela u prometu

Popularni komičar, glumac i voditelj, Mario Petreković zaštitno je lice kampanje Dan bez mobitela u prometu, kojoj je nositelj Hrvatska udruga menadžera sigurnosti. Proteklih su dana na zagrebačkim ulicama snimani tv spotovi koji će se uskoro početi prikazivati kao dio kampanje i najava inauguracije 21. listopada kao nacionalnog Dana bez mobitela u prometu.

HUMS

Mario Petreković se vrlo vjerno uživio u uloge vozača automobila i biciklista koji su dok voze kroz prometnu gužvu zapravo usredotočeni na telefoniranje mobitelom, na pisanje poruka, snimanje selfija…

Dočarao je svakodnevne situacije s naših prometnica kojima smo svi i svjedoci i akteri. Više od 90 posto vozača telefonira za vrijeme vožnje, a svaki treći biciklista koristi mobitel dok pedalira.

“Svi lajemo na mobitel za volanom. Osim političara. Oni laju, ali ne voze. Voze ih drugi. Ali to sad nema veze. Bitno je to da sam i ja lajao i pisao SMS i lagano sam poljubio prednjim krajem svog auta zadnji kraj auto ispred mene. U njemu je bio stariji gospodin. I rekao sam si: ‘Pa ti glupsone samo laj na mobitel i piši poruke dok voziš!’. Kao imam sve pod kontrolom. Lagano se krećemo u koloni, snimam i pišem, pa snimam pa pišem, pa kočim… Naglo, al’ kasno! Pa tras! Pa joj! Pa nije mi jasno. Ipak sam izgubio tu kontrolu na tren. Bio kao malo nesmotren. Kažem, živa sreća da nije bilo većih posljedica osim materijalne štete“ – podijelio je Petreković i svoje iskustvo s korištenjem mobitela za volanom.

Tijekom snimanja Marija dok vozi i telefonira za potrebe spotova kamere su uhvatile i mnoge vozače i bicikliste kako koriste mobitel dok se probijaju kroz zagrebačku prometnu džunglu. Da, svi to radimo. Neki stalno, neki povremeno. Ne razmišljamo o opasnosti! I tih par sekundi pažnje koju će nam uzeti mobitel mogu biti baš ti kobni trenuci nesreće.

“U svakom slučaju apsolutno pozdravljam i podržavam ideju dan bez mobitela u prometu i da taj dan bude crveno obilježen u kalendarima. Ako je moguće, da se taj dan i ne radi? To bi isto bilo simpatično i nekako lakše svima sudjelovati u akciji jer kad je neradni dan ljudi su manje na mobitelu. I ozbiljno, zamolio bih sve vozače da pripaze na sebe i druge u prometu i životu općenito! Unaprijed Fala!” – poručio je Mario Petreković.

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti pokrenula je kampanju dan bez mobitela u prometu s ciljem podizanja svijesti o opasnosti korištenja mobitela u prometu i to od strane svih sudionika, vozača automobila, biciklista i pješaka. vrhunac kampanje bit će 21. listopada, kad će biti inauguriran Dan bez mobitela u prometu koji će se i ubuduće obilježavatikampanjama prevencije i podizanja svijesti o opasnostima koje nosi korištenje mobitela za volanom, na biciklu ili dok se prelazi prometnica.

HUMS poziva građane da se uključe u kampanju Dan bez mobitela u prometu i putem stranice http://danbezmobitelauprometu.uhms.hr/

DBO