DAN BRANITELJA GRADA SISKA: General Stipetić postao počasni građanin Grada Siska

Grad Sisak

Danas se u Sisku obilježava Dan branitelja grada Siska u spomen na 3. rujna 1991. godine kada je osvojena prva vojarna u Hrvatskoj, sisačka Barutana. Upravo na tom mjestu održana je danas prije podne svečana akademija na kojoj su dodijeljene plakete ‘Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu’.

Čestitajući Dan branitelja grada Siska, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček rekla je kako su Sisak i Siščani ponosni na svoje branitelje, podsjetila je na zajedništvo koje je postojalo 1991. godine te je naglasila kako je ono potrebno i danas, kada ga  nema u dovoljnoj mjeri.

– Ako sami nismo dovoljno svjesni tadašnje velike uloge Siska i Siščana, kako možemo onda od drugih očekivati da nas pravilno valoriziraju – naglasila je gradonačelnica.

Plakete ‘Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu’ za osobite zasluge u obrani Republike Hrvatske i Grada Siska ove godine dobili su posthumno Tahir Polić, Stjepan Grgac, Predrag Matanović i Stjepan Alar. Plakete su uručene i Stjepanu Lugariću, Slavku Krčeliću, 2. radarskoj postaji 1. bojne zračnog motrenja i navođenja Šašna Greda, 3. bojni 57. brigade HV-a Marijan Celjak i 17. domobranskoj pukovniji Sunja.

Povelja počasnog građanina Grada Siska uručena je na današnjoj svečanosti generalu Petru Stipetiću.

Zahvaljujući se Sisku, Siščanima i gradskim vlastima, general Stipetić istaknuo je kako je Sisak uvijek bio grad koji je glavni stožer Hrvatske vojske cijenio kao pouzdanu okosnicu obrane na ovom djelu bojišnice.

-Bili ste prvi kada su se zauzimale neprijateljske vojarne, pouzdan oslonac pet godina i zadnji ispalili pucnjeve na neprijatelja. Rukovodili smo se činjenicom da su Siščani hrabri i sposobni ljudi i da se mogu nositi s najtežim problemima. 57. bataljun, 120. brigada i postrojbe policije bile su jamac da će Sisak biti obranjen, da Komarevo, Mošćenica i Sunja neće pasti.  Prva dva dana u Oluji odrađena su pogrešno, no brzo smo te greške ispravili. Oluja je završila na Banovini, a neprijatelj je bio prisiljen na predaju silom oružja te snagom i odlučnošću hrvatske vojske. Zahvaljujem vam za počast koju ste mi ukazali i drago mi je što sam je primio na današnji dan, u društvu dugih branitelja i dobitnika plakete Marija Celjak – rekao je general Stipetić.

Uoči svečane akademije u Barutani je otvorena izložba Zaustavljeni trenutak Željka Grgurinovića i Gradskog muzeja Sisak te su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule hrvatske branitelje na Gradskom groblju Viktorovac te kod spomenika u Parku dr. Franje Tuđmana.

DBO