Plenković: Posjet nosača aviona USS Harry S.Truman Splitu dokaz je kvalitete strateških odnosa Hrvatske i SAD-a

Plenković

“Imali smo prigodu čuti neposredna iskustva i ocjenu vježbe Neptun Strike koju je NATO imao ovdje u Jadranu, u kojoj su kao saveznici sudjelovali i pripadnici Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske vojske. Visoke su ocjene kvalitete doprinosa naših snaga i interoberabilnosti hrvatskih vojnika s drugim saveznicima”, kazao je premijer Plenković danas u Splitu nakon sastanka a zapovjednikom američkog nosača zrakoplova.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas  američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman, koji je usidren u Bračkom kanalu pokraj Splita, nakon velike vojne vježbe NATO-a.

Tom se prigodom sastao s  kapetanom Gavinom Duffom, zapovjednikom broda USS Harry S. Truman, te Markom Flemingom, otpravnikom poslova u Veleposlanstvu SAD-a u RH.

“Imali smo prigodu čuti neposredna iskustva i ocjenu vježbe Neptun Strike koju je NATO imao ovdje u Jadranu, u kojoj su kao saveznici sudjelovali i pripadnici Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske vojske. Visoke su ocjene kvalitete doprinosa naših snaga i interoberabilnosti hrvatskih vojnika s drugim saveznicima”, kazao je premijer Plenković nakon sastanka.

“To pokazuje kako Hrvatska kao saveznica NATO-a pridonosi, zajedno sa svojim partnerima, i globalnoj sigurnosti i sigurnosti u Europi pa i ovdje na Mediteranu”, dodao je i izrazio zadovoljstvo što će se takva suradnja nastaviti i u budućnosti.

Hrvatska i SAD su prijatelji, partneri i saveznici

Istaknuo je i da je posjet američkog nosača zrakoplova hrvatskim vodama i dokaz kvalitetnih strateških odnosa koje Hrvatska ima sa Sjedinjenim Američkim Državama, te da su se članovi posade tijekom boravka u Splitu mogli upoznati s hrvatskom kulturom, tradicijom, poviješću, znamenitostima i kulinarstvom.

U prigodnom govoru na primanju na brodu upriličenom u ovoj prigodi, premijer Plenković naglasio da je nosač aviona USS Harry S. Truman simbol američke predanosti NATO-u i zaštiti zajedničkih vrijednosti slobode i demokracije, a taj je simbol, dodao je, osnažen i činjenicom da nosi ime američkog predsjednika koji je i inicirao osnivanje NATO saveza.

Njegovo usidravanje pored drugog najvećeg hrvatskog grada – Splita, grada prijatelja Los Angelesa od 1994., simbol je i prijateljskih odnosa Hrvatske i SAD-a, rekao je.

“Mi smo prijatelji, partneri i saveznici”, poručio je.

Predsjednik Vlade istaknuo je i da je prisutnost američkog nosača aviona ovdje danas također i simbol našeg vremena.

NATO je obrambeni savez država koje promiču slobodu i mir i koji nikome nije prijetnja

“Vremena u kojem trebamo govoriti jednim snažnim transatlantskim glasom i jasno poručiti da smo ujedinjeni u obrani slobode i demokracije naših država te očuvanju mira i stabilnosti u Europi”, naglasio je poručivši pritom da NATO savez nikome nije prijetnja.

“NATO je obrambeni savez država  koje žive i promiču slobodu”, istaknuo je i dodao da Savez  izgradnjom jedinstva promiče mir, kao što je to činio u Afganistanu, Libiji, Iraku i Mediteranu, ili kao što to još uvijek čine na Kosovu ili obalama Baltika.

Istaknuvši da američki nosači aviona nisu novost u Jadranskom moru, podsjetio je da ih je Hrvatska pozdravila i tijekom devedesetih dok se još borila za svoju neovisnost, a od tada su bili dobrodošli posjetitelji.

Prva prigoda u kojoj se jedan američki nosač aviona usidrio u hrvatskim teritorijalnim vodama bila je 2000. kada je USS Dwight D. Eisenhower boravio u četverodnevnom posjetu Dubrovniku.

Snaženje svih segmenata Hrvatske vojske

“Od kada je Hrvatska 2009. postala članica NATO-a, naš je Savez ojačan istinskim i odlučnim partnerom i nacijom koja njeguje svoju slobodu i neovisnost. Stoga je moja Vlada donijela povijesnu odluku o obnavljanju ratnog zrakoplovstva kupnjom 12 francuskih Rafalea – moćnih višenamjenskih borbenih aviona nove generacije”, poručio je premijer Plenković.

Što se tiče kopnene vojske, dodao je, s američkom je Vladom dogovorena isporuka 62 potpuno i jednako opremljena Bradley borbena vozila, čime će Hrvatska pridonijeti tome rodu Saveza, a uz Kiowa Warriors i Blach Hawk helikoptere predstavljaju američku vojnu opremu koju koristi Hrvatska vojska.

Ovom je prigodom premijer Plenković najavio daljnja ulaganja i u Hrvatsku ratnu mornaricu i Obalnu stražu Republike Hrvatske.

“Hrvatska će nastaviti jačati svoje sposobnosti kako bi mogla doprinositi osiguravanju mira u dijelu Europe u sve izazovnijem svijetu”, poručio je.

Izrazivši zadovoljstvo što je Split bio u prigodi biti domaćin posadi ovog američkog nosača aviona, pozdravio ih  je riječima “mirno more”.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

 

DBO/ Foto: Vlada RH