PAVLE KALINIĆ SE POVLAČI: ‘Vrijeme je da o hitnim situacijama u gradu brinu mlađi’

Ne može se ni prepoznati a kamoli spriječiti
Facebook BM 365 SRS

Šef zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić komentirao je sigurnost u glavnom gradu nakon što je u posljednjih nekoliko dana građane čak tri puta uznemirila pucnjava. Najavio je i svoj odlazak s čelnog mjesta Ureda.

Govoreći o sigurnosti na ulicama glavnog grada rekao je: “To brine svakog građanina grada Zagreba. Ne samo grada Zagreba, nego i Republike Hrvatske. To je prvenstveno posao PUZ-a i MUP-a. Trebalo se malo više poraditi na prevenciji, no nažalost nije. Vidimo da ima tog oružja, vidimo da ima tih dugih cijevi. Vidimo da nije odrađeno to da se povuče to oružje nakon rata koje je ostalo ilegalno. Mislim da će policija u vrlo skoro vrijeme pojačati tu akciju da smanji broj.”

“Jedino što možemo poduzeti i što smo poduzimali dosad jest da smirujemo ljude oko toga. Tu se pojavljuje i gradonačelnik, međutim naš ured nije ovlašten za sigurnost u gradu Zagrebu, zato što je naš ured osnovan prema zakonu o zaštiti i spašavanju. prema tome mi samo možemo doći da raščišćavamo, ako se dogodi nešto vrlo ozbiljno. No što se tiče same sigurnosti i ovog što se događalo u ova zadnja tri puta, to je prva nadležnost MUP-a i mislim da će MUP u suradnji sa svim građanima i gradskim službama morati ozbiljno poraditi na tome da smanji postotak ilegalnih cijevi i svih dugih cijevi koje se neovlašteno nalaze u kućama i koje su zaostale iz rata”, kaže Kalinić.

“Ured koji vodim, i neću još dugo, nadležan je za zaštitu i spašavanje i to su njegove ingerencije. Naravno da mi imamo jako dobru suradnju s policijom, znači MUP-om i s MORH-om te da ju moramo imati sa zaštitarskim tvrtkama i sa svim drugima, recimo i sa Zagrebačkim holdingom. To je jedan organizam koji zajedno diše i mi moramo zajedno funkcionirati kako bi mogli rješavati probleme koji bi se mogli nenadano pojaviti u gradu Zagrebu”, rekao je.

Na čelu Ureda neće još  dugo biti jer je kako kaže prestar i smatra da “treba doći netko tko ima između 30 i 45 godina, maksimalno 45”.

“Mora doći mlađa ekipa, ja mogu davati savjete. Mislim, da se pojavljujem na ulici i guram ili nešto drugo radim, mislim da je to s obzirom na boju moje kose da je to prošlo svršeno vrijeme”, rekao je Dnevniku Nove TV.

izvor: N1