U SUSRET SKUPŠTINI: Obnova pročelja bez rješenja protiv grafita

Obnova pročelja bez rješenja protiv grafita

Grad Zagreb sufinancirati će građanima obnovu pročelja višestambenih zgrada sa 60, 70 ili 80 posto cjelokupnog iznosa, ovisno o djelu grada u kojem se zgrada nalazi. Na predstojećoj sjednici Gradske skupštine, 16. veljače, trebali bi biti definirani uvjeti i kriteriji prema kojima će se dodjeljivati sredstva i ići u obnovu.
Prednost na listi za dodjelu sredstava imaju zgrade čija su pročelja potpuno uništena kao i one s 50 i više posto oštećenja. Također, prednost imaju i one zgrade čija pročelja ugrožavaju sigurnost prolaznika te one koje su zaštićeno kulturno dobro ili se na njemu nalaze.

Iako obnovu pročelja pozdravlja, skupštinski zastupnik HSLS-a Alen Ostojić smatra kako je u cijeloj toj priči učinjeno mnogo propusta.

– Zašto se paralelno s Odlukom o sufinanciranju obnove pročelja ne mijenja Odluka o komunalnom redu kako bismo u nju ukomponirali kažnjavanje pojedinaca za ispisivanje vandalskih grafita?! Zašto se u Odluku nije ukomponiralo stavljanje antigrafitnog premaza na zgrade koje će ići u obnovu pročelja, da ih barem tako zaštitimo od vandala – rekao je za Dalje.com HSLS-ov Alen Ostojić napomenuvši da na tu temu planira organizirati i konferenciju za medije.

Ostojić podsjeća na zgradu u Kumičićevoj ulici čija je fasada uređena, no vrlo brzo “grafiteri” su je vratili u stanje prije obnove. Boji se da će se isto događati i s većinom zgrada koje će biti obnovljene. Prvo je trebala na red doći borba protiv vandalskih grafita, a tek onda obnova pročelja, smatra HSLS-ovac.

Grad bira izvođače radova, stručni nadzor i koordinatora

Ostojiću nije jasno, barem prema tekstu spomenute Odluke, mogu li suvlasnici sudjelovati u sastavu povjerenstava koja će odlučivati o prioritetima za obnovu obzirom da i sami snose dio troškova obnove. Na koncu, smeta ga i što izvođače radova, stručni nadzor i koordinatora radova odabire Grad Zagreb.

– Nije u redu da samo Grad Zagreb odlučuje to preko javne nabave. Znamo kako to ide. Npr. moja stambena zgrada ima već troškovnik i odabranog izvoditelja. Što ako su cijene koje se dobiju na javnom natječaju veće i sl. Mogu li suvlasnici utjecati na izbor izvoditelja jer i oni plaćaju dio radova – pita se Ostojić.

Javni poziv za iskazivanje interesa za sufinanciranje obnove raspisan je još 10. prosinca prošle godine, a na njega je do sada pristiglo 450 prijava. Stići će ih još, vjeruju u Gradu, jer je natječaj otvoren do 10. ožujka.

Sufinancirati će se 80 posto iznosa obnove uličnog pročelja kod zgrada A kategorije, 70 posto kod onih B kategorije te 60 posto kod zgrada C kategorije. Nešto manjim iznosima, od 20 do 60 posto, sufinancirati će se obnova dvorišnih i ostalih pročelja. Ostatak novca osigurati moraju suvlasnici (stanari) zgrada koje će se obnavljati.

Izvor: Dalje.com/Autor: Tomislav Radnić
Foto: Svijet sigurnosti