Pao dogovor: General-bojnik Tihomir Kundid novi načelnik Glavnog stožera

Novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga biti će general-bojnik Tihomir Kundid. Dogovor je navodno pao ovih dana između Pantovčaka i Banskih dvora, neslužbeno doznaje Večernji list. Kundid će na toj funkciji zamijeniti admirala Roberta Hranja, kojemu mandat istječe 29. veljače 2024.

S obzirom na to da mandat uskoro istječe i Hranjevu zamjeniku Siniši Jurkoviću, što znači da privremeno preuzimanje funkcije načelnika za njega nije opcija, bilo je jasno kako će se dogovor između “dva brda” morati postići unatoč sve glasnijim nesuglasicama koje dodatno podgrijava približavanje parlamentarnih, a zatim i predsjedničkih izbora, piše Večernji.

General-bojnik Tihomir Kundid rođen je 2. veljače 1969. godine u Varaždinu. Završio je fakultet strojarstva te poslijediplomski studij na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Ratnu školu Ban Josip Jelačić završio je 2008., a u Kanadi je završio “Canadian Forces Language School”.

U obranu Republike Hrvatske uključio se u prosincu 1990. godine te je 1991. godine postao pripadnik Specijalne policije MUP RH. Bio je pripadnik 2. gardijske brigade – “GROMOVI” od 15. svibnja 1991. do 2007. godine. U 2. gardijskoj brigadi obnašao je niz zapovjednih dužnosti. Bio je načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Gardijske motorizirane brigade od 2008. do 2016. godine, a potom je imenovan zapovjednikom Mehanizirane brigade 1. srpnja 2016. koju je obnašao do 15. ožujka 2020. godine. Dužnost načelnika stožera-zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske obnašao je od 16. ožujka 2020. godine do listopada 2023. godine. Od 1. studenog 2023. godine preuzima dužnost zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.

Za svoj dosadašnji rad višestruko je pohvaljivan i nagrađivan, a za izniman doprinos odlikovan je brojnim odlikovanjima: Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Bana Josipa Jelačića, Redom Hrvatskog trolista, Redom Hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom Domovinske zahvalnosti za 5 godina, Spomenicom Domovinske zahvalnosti za 15 godina, Medaljom za iznimni pothvat, Medaljom Bljesak, Medaljom Oluja, Zlatnom medaljom Hrvatske vojske i Medaljom za pomoć institucijama civilne vlasti.

RSS/ Foto: MORH/ T.Brandt