OŽIVI ME: Više od 200 građana naučilo pružiti pomoć osobi sa srčanim udarom

200 građana naučilo pružiti pomoć
Zaklada HRVATSKA KUĆA SRCA

Uz podršku Grada Zagreba, dvosatnu kampanju ‘Oživi me’ s ciljem promicanja kardiovaskularnog zdravlja organizirali su Zaklada ‘Hrvatska kuća srca’, Hrvatsko kardiološko društvo i Udruga studenata StEPP.

Više od 200 građana i javnih osoba okupilo se u subotu prijepodne na zagrebačkom Cvjetnom trgu kako bi  uz stručnu pomoć, na edukativnim lutkama naučili pružiti pomoć osobi u srčanom zastoju.

Uz podršku Grada Zagreba, dvosatnu kampanju “Oživi me” s ciljem promicanja kardiovaskularnog zdravlja organizirali su Zaklada “Hrvatska kuća srca”, Hrvatsko kardiološko društvo i  Udruga studenata StEPP.

Edukatori su zainteresiranim građanima na lutkama za oživljavanje demonstrirali kako prepoznati srčani zastoj te kako provesti vanjsku masažu srca s umjetnim disanjem, kao i druge postupke koji mogu spasiti život, a pružiti prvu pomoć naučili su i Renata Sopek, Žanamari Lalić, Mario Valentić, Frano Ridjan i mnogi drugi.

“U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9000 osoba godišnje. Procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj preživi njih manje od 10, a u vrlo malo slučajeva im se pruži prva pomoć koja im može spasiti život. U radu naše Zaklade ključno je educirati što veći broj građana, kako bi bili u stanju pružiti prvu pomoć“, ističe upravitelj Zaklade akademik Davor Miličić.

Organizatori naglašavaju kako se srčani zastoj može dogoditi bilo kome, bilo kada i bilo gdje. Čak 80 posto srčanih zastoja događa se izvan bolnice, u 60  do 80 posto slučajeva svjedoci su sugrađani i prolaznici, pri čemu u manje od 20 posto slučajeva prvu pomoć na mjestu događaja pruže svjedoci osobi u srčanom zastoju.

“Edukacija traje približno 15 minuta, a znanje koje se dobije može spasiti život članu obitelju, prijatelju ili sugrađaninu. Svatko mora početi od sebe, a naš krajnji cilj da postupak oživljavanja uđe u obrazovni kurikulum kako bi ga djeca poznavala već od malih nogu i kako bismo smanjili visoki postotak smrtnosti od srčanog zastoja”, ističe Ivana Portolan Pajić, koordinatorica rada Zaklade  i pomoćnica pročelnice u Gradskom uredu za zdravstvo.

Od trenutka kada osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje se smanjuju za 10 do 12 posto svake minute tijekom koje se ne provede oživljavanje. Već nakon četiri minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen, nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse za preživljavanje, a prosječno vrijeme potrebno hitnoj medicinskoj pomoći da stigne do osobe sa srčanim zastojem u Hrvatskoj iznosi 13 minuta. Postupci oživljavanja, izvedeni pravilno, povećavaju šanse za preživljavanje i potpuni neurološki oporavak dva do četiri puta.

“Oživi me” je javnozdravstvena akcija nastala 2014. godine s ciljem senzibiliziranja javnosti o problemu iznenadne srčane smrti i načinima prve pomoći. Zaklada je u tri godine djelovanja kroz razne besplatne akcije, edukacije i radionice podučila više od 2500 građana postupcima oživljavanja.

U Gradu Zagrebu su na svim  tramvajskim okretištima, središnjem trgu, javnim bazenima, trgovačkim centrima, autobusnom kolodvoru i dr. instalirani javni defibrilatori – automatski uređaji za reanimaciju srca. Začetnik te ideje bio je Alen Ostojić, gradski zastupnik HSLS-a koji je 2012. godine gradonačelniku Bandiću predložio postavljanje defibrilatora na javnim površinama Grada Zagreba.

Sve o problemu iznenadnog srčanog zastoja građani mogu doznati na www.ozivi.me te skinuti aplikaciju s potrebnim informacijama na svoj pametni telefon.

RSS/HINA