Porinuće prototipa obalnog ophodnog broda za Obalnu stražu RH

Porinuće prototipa
MORH

SPLIT – U postrojenjima Brodograđevne industrije Split d.d. (Brodosplit) u Splitu danas je, u subotu, 3. lipnja 2017. godine izvršeno radno porinuće prototipa obalnog ophodnog broda za Obalnu stražu RH. Riječ je o prvom od pet naručenih brodova za Obalnu stražu.

Događaju su prisustvovali načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov i državni tajnik Ministarstva obrane RH Zdravko Jakop.

Porinućem prototipa broda završava se faza opremanja broda na navozu i započinje faza opremanje broda u moru, koja će potrajati oko dva mjeseca. Nakon toga planirana su ispitivanja broda u luci i plovidbi, koja će se provoditi pod nadzorom MORH-a i Hrvatskog registra brodova.

Nakon primopredaje broda HRM-u, slijede posebna prototipna ispitivanja, koja će se provoditi u najtežim vremenskim uvjetima na Jadranu, a u cilju ocjene izdržljivosti i optimalnosti tehničkih rješenja i svojstava prototipa.

Završetak  ispitivanja očekuje se do kraja 2017. godine, kada će brod službeno dobiti ime i biti predan na uporabu Hrvatskoj ratnoj mornarici.

Kako prenosi HRT za ovaj tip broda zainteresirane su neke susjedne i arapske zemlje.

MORH/RSS