OZBILJNO UPOZORENJE STRUČNJAKA: ‘Na cestama je 30 posto tehnički neispravnih vozila’

Deset godina znali su da varaju potrošače
prtsc Youtube.com

Na konferenciji ‘Sigurnost cestovnog prometa’  Goran Pejić, pomoćnik uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske upozorio je kako je čak 30 posto automobila starijih od 10 godina tehnički neispravno, tj. na njima je utvrđena jedna ili više neispravnosti. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju znatno je povećan uvoz rabljenih vozila, a od 2014. godine u Hrvatsku je uvezeno gotovo 200.000 rabljenih vozila. U prošloj godini prosječna starost osobnih automobila iznosila je trinaest godina.

Rezultati istraživanja koje je proveo CVH, a prenosi ih RTL,  pokazali su kako prošle godine, gotovo 45.000 osobnih automobila na tehničkom pregledu nije prošlo zbog neispravnih pneumatika, čija je ispravnost jedan od najvažnijih čimbenika sigurnosti u prometu.

Alarmantni su i rezultati istraživanja na projektu Provjera tehničke ispravnosti vozila koja sudjeluju u prometnim nesrećama sa smrtno stradalim osobama (2014.-2016. godina) čiji je nositelj bio CVH. Rezultati su pokazali kako je 42,17 posto automobila, koji su u tom periodu sudjelovali u prometnoj nesreći sa smrtno stradalim osobama, u trenutku nesreće bilo tehnički neispravno.

Uzimajući u obzir težinu utvrđenih neispravnosti, može se zaključiti da je kod 10 do 12 posto nesreća mogući uzrok bila tehnička neispravnost automobila. Kao usporedni primjer uzeto je istraživanje u Njemačkoj, gdje je taj postotak dvostruko manji. Pokrovitelj ovog Projekta je Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, a sudionici su bili Hrvatski autoklub, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Fakultet prometnih znanosti.

‘Tehnički pregled vozila služi utvrđivanju ispravnosti vozila što ima direktan učinak na sigurnost ne samo vozača, nego svih sudionika u prometu. Kroz sva istraživanja i projekte želimo staviti naglasak na to koliko je važno da vozilo bude tehnički ispravno, jer ponekad ispravna odluka vozača ne može pomoći, ako upravlja neispravnim vozilom’, istaknuo je Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.

izvor: RTL