Ove godine na snagu su stupila nova pravila u borbi protiv pranja novca. Je li odzvonilo skrivanju novca u poreznim oazama?

Herman Van Rompuy/Youtube.com

Europska komisija pozdravila je danas stupanje na snagu novih pravila kojima se države članice obvezuje da poreznim tijelima omoguće pristup podacima prikupljenima na temelju zakonodavstva o suzbijanju pranja novca.

Od 1. siječnja 2018. nacionalna porezna tijela imat će izravan pristup informacijama o stvarnim vlasnicima poduzeća, zaklada i drugih entiteta te zapisima poduzeća o dubinskoj analizi stranaka. Očekuje se da će se novim pravilima znatno pridonijeti borbi poreznih tijela protiv struktura opisanih u tzv. Rajskim dokumentima.

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu objašnjava kako se poreznim tijelima mora omogućiti da dođu do ključnih informacija o osobama koje stoje iza svih poduzeća i zaklada.

Te su im informacije nužne za prepoznavanje i suzbijanje izbjegavanja plaćanja poreza. Zbog toga će porezna tijela odsad imati pristup informacijama o suzbijanju pranja novca”, rekao je.

Novim izmijenjenim pravilima, utvrđenima u Direktivi o administrativnoj suradnji (Direktiva 2011/16/EU), poreznim tijelima omogućit će se prijeko potreban pristup informacijama, a time i brza i učinkovita reakcija na slučajeve utaje i izbjegavanja plaćanja poreza.

A. R. K.