VIJEĆE ZA NACIONALNU SIGURNOST SRBIJE: Strane tajne službe utječu na širenje političkih sukoba u regiji

Vijeće za nacionalnu sigurnost Srbije koje se sastalo u ponedjeljak ocijenilo je da je Srbija stabilna zemlja, te kako u ovom trenutku ne postoje prijetnje koje bi ugrozile njezinu stabilnost i sigurnost. Objavljeno je to u izjavi nakon sastanka.

Vijeće je razmatralo aktualnu političku i sigurnosnu situaciju u Srbiji i regiji. Posebno je analizirana situacija na Kosovu gdje se početla formirati vojska, te stižu zahtjevi za prekid dijaloga s Bruxsellesom.

Vijeće je zaključilo da je situacija u ragiji turbulentna i složena. Srbija je, po stavu vijeća, uložila velike napore u održavanje mira i stabilnosti u ovom dijelu Europe, kao i u održavanje dobrih i prijateljskih odnosa među ljudima, etničkim i religijskim skupinama.

“Bez obizra na naše napore postoji opasnost od širenja političkih sukoba u nekim zemljama regije, no to je posljedica unutarnje političke netolerancije, kao i uplitanja stranih civilnih i vojnih tajnih službi”, navodi vijeće.

Zadatak srpskih vlasti je ne dozvoliti da se ti sukobi prošire na teritorij Srbije, te poštivati neovisnost svake zemlje.

Vijeće je obvezalo sva nadležna tijela da u okviru svojih ovlasti surađuju sa Srbima u regiji koji su pod političkim pritiskom vlasti u nekim zemljama Zapadnog Balkana, uz aposlutno poštivanje teritorijalnog integrireta svih tih zemalja.

RSS