Svaki šesti policajac u New Yorku zaražen je koronavirusom

Svaki šesti policajac u New Yorku zaražen je koronavirusom - Pixabay

Jedan od šest njujorških policajaca boluje ili je u karanteni zbog koronavirusa, a zbog posljedica istog umrli su jedan detektiv veterana i sedam civilnih radnika.

Dva šefa i zamjenik povjerenika zadužen za borbu protiv terorizma među više od 1.500 ostalih u odjelu također su zaraženi.

Budući da je preostalo još tjedan dana prije nego što se predviđa vrhunac zaraze COVID-19, Policijska uprava, u vrijeme kada je od 36 000 službenika zatraženo virusom, pojačala je snage kao bi pomogla u borbi protiv istog primjenom hitnih pravila koja će usporiti njegovo širenje.

Epidemija je uvjetovala i nove razine kontrole rizika i tjeskobe u policijskom radu pa izvješća pokazuju naglo opadanje najtežih zločina, otkada je grad uveo nova pravila.

Naime, svako uhićenje ili razgovor sada nosi potencijal zaraze, a policijski povjerenik rekao je kao je ovo period u kojemu je ovaj već zahtjevan posao dosegnuo novu razinu odgovornosti.

U četvrtak je 6 498 njujorških službenika prijavilo simptome slične gripi, a na Manhattanu je trećina službenika u dva okruga, 30. u Harlemu i 33. u Washington Heightsu , ovog tjedna, bila bolesna.

Policijski zapovjednici u New Yorku počeli su primjenjivati smjernice iz planova za katastrofe namijenjenih prekidima, uraganima i terorističkim napadima, a dužnosnici vrše revizije iz sata u sat.

Priroda policijskog posla i nedostatak obuke službenika za javno zdravstvo dovode do većeg rizika od zaraze virusom, a do sada se gotovo 4% zaposlenika testiralo pozitivno, a prošlog tjedan taj se broj povećao za sedam puta.

Širenjem virusa, dostupnost maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju ruku i dezinfekcijskih sredstava postala je goruća tema sporenja između policijskih zapovjednika i službenika dok policijski dužnosnici kažu kako odjel ima dovoljnu opskrbu respiratornim maskama, rukavicama i dezinfekcijskim sredstvima, istovremeno upućuju službenike da opremu upotrebljavaju štedljivo.

Čelnici policijskih sindikata kažu da odjel nije raspodijelio dovoljno opreme u prvim danima krize, a zalihe su pri kraju.

Nedostatak zaliha prisilio je policiju da rasteže što imaju, a iz odjela su u srijedu savjetovali časnike da ne bacaju prazne boce za dezinfekciju ruku jer postoji mogućnost da odjel nabavi 55 galonske bubnjeve za ponovno punjenje.

Neki službenici su u intervjuima izjavili su kako vjeruju da je za brzi porast infekcija u njihovim redovima djelomično kriv manjak maski i rukavica, posebno u ranim danima krize.

Više pročitajte u originalnom članku na New York Times-u.

PO/Foto: Pixabay