Otkriveno tko sve Facebooku daje podatke svojih korisnika

Facebook okrivio pogrešnu promjenu konfiguracije za jučerašnji prekid rada
Unsplash/@alexhaney

Poznato je kako Facebook prikuplja brojne podatke o svojim korisnicima, a osim što ih ova društvena mreža i sama skuplja, ona ih dobiva u velikom broju od još većeg broja različitih tvrtki.

To da se razni privatni podaci diljem mreže prikupljaju te se potom koriste za određene svrhe je nešto što se radi od praktički samih početaka masovne uporabe interneta.

Novo istraživanje koje je proveo Consumer Reports uz pomoć njegovih volontera dalo je bolji uvid u razmjere ove prakse. Tako su istraživači otkrili kako je Facebook prosječno primao podatke od 2.230 različitih tvrtki i to baš za svakog od 709 volontera koji su sudjelovali u ovom istraživanju. U jednom zaista ekstremnom primjeru jedan volonter se pojavio u bazama podataka više od 48.000 različitih tvrtki. Ukupno, Facebookove arhive podataka su pokazale da je čak 186.892 tvrtki dostavilo podatke o svim sudionicima istraživanja.

Volonteri tvrde kako su ovi njihovi podaci točni, a oni su ih pronašli na Facebooku koristeći opciju “Download Your Information” te su ih onda podijelili sa istraživačima Consumer Reportsa. Istraživane tvrtke su koristile oglasnu platformu tvrtke Meta, koja pruža brojne informacije o osobnim podacima, ali i o njihovim navikama tijekom online kupovine. A te prikupljene podatke Meta potom koristi za ciljano prikazivanje oglasa.

RSS