Osniva se gradska policija?

Grad Poreč

Kako piše Večernji list, 125 gradonačelnika traži da komunalni redari, koji bi imali pravo na legitimiranje i kontrolu privatnih posjeda, prerastu u pravu gradsku policiju.

Prema Vladinu Prijedlogu zakona o komunalnom gospodarstvu, koji se već nalazi u saborskoj proceduri, komunalni će redari ubuduće dobiti šire ovlasti.

Jedna od njih je da će komunalni redar dobiti ovlast da legitimira građane pa će mu svi za koje procijeni da su prekršili pravila o komunalnom redu morati pokazati osobne iskaznice ili neke druge isprave.  Dosad su kod legitimiranja “prijestupnika” redari imali najmanje problema s identitetom vozača jer su do vlasnika dolazili preko registracijskih pločica. Izmicali su im, međutim, vlasnici pasa koji su na primjer svoje pse vodili bez lajne ili nisu čistili za njima jer ih nisu mogli legitimirati bez prisutnosti policije, piše Večernji list.

Udruga gradova, na čijem je čelu HDZ-ov gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, traži da komunalni redari prerastu u gradske policajce! Udruga gradova pripremila je prijedlog da se  komunalno redarstvo preimenuje u gradsku policiju “jer je taj naziv  primjereniji poslovima koji su mu stavljeni u nadležnost, a i psihološki bi olakšao provedbu mjera propisanih prijedlogom zakona”.

Inicijativu za preoblikovanje komunalnog redarstva u gradsku policiju jednoglasno je prihvatila skupština udruge gradova, koja broji 125 od 128 gradova u RH, u studenom 2017. godine, piše Večernji list.

RSS