Održana TTX vježba u sklopu vježbe SIGURNOST 22

Sigurnost 22 TTX

U sklopu održavanja velike međuresorne vježbe SIGURNOST 22, u Divuljama je danas provedena vježba za stolom-TTX (Table top exercise). Cjelokupna vježba je organizirana u sklopu priprema za protupožarnu sezonu, a sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku. Nositelj organizacije vježbe je Hrvatska vatrogasna zajednica, u suradnji s drugim nadležnim tijelima iz sustava domovinske sigurnosti.

Vježba je započela sastankom na kojem je načelnik Sektora za program, sigurnost i potporu Siniša Petkoviček upoznao ukratko sudionike s planom izvođenja vježbe. Sve prisutne su u ime organizatora i domaćina pozdravili pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Joško Grančić, pomoćnik GVZ-a za logistiku Gordan Filinić i zapovjednik IVP Split Darko Maretić.

U vježbi je provjeren rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva i Situacijskog operativnog središta sukladno potrebama za početak rada u glavnom naporu sezone i za potrebe sutrašnje terenske vježbe. Napravljena je provjera procedure podizanja dodatnih vatrogasnih snaga prema scenariju vježbe na terenu. Iz svih lokacija vježbe dobivena je slika putem video kamera u realnom vremenu te je provjeren sustav komunikacije i novi standardni operativni postupci u komuniciranju.

Također je uspostavljeno izdvojeno Operativno vatrogasno zapovjedništvo Hrvatske vatrogasne zajednice u Divuljama gdje je uvježbano uspostavljanje ovakvog tipa zapovjednog centra koji se koristi na lokaciji velikih požara ili drugih nesreća. Iz ovog centra je  koordinirano sa snagama na području Varaždinske i Karlovačke županije.

  • Na današnjoj vježbi pokazali smo realne situacije s kojima se susrećemo u tijeku požarne sezone. Timovi su spremno reagirali na dane zadatke i proveli sve provjere koje će nam uvelike koristiti u komuniciranju i korištenju novih tehnologija na sutrašnjoj vježbi, ali i u predstojećoj požarnoj sezoni – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Terenski dio vježbe započinje sutra kada će vatrogasci uvježbati postupke za gašenje šumskih požara u Primorsko-goranskoj, Zagrebačkoj i Varaždinskoj županiji, dok će u Karlovačkoj i Osječko-baranjskoj županiji biti prikazani postupci kod složenih tehničkih intervencija nakon prometne nesreća i nakon nevremena.

U Divuljama će visoki dužnosnici pratiti prijenos s lokacija vježbe, a istovremeno će biti postavljen taktičko – tehnički zbor, s prikazom opreme kojom naši vatrogasci i pripadnici MORH-a raspolažu u ovoj sezoni.

DBO/ Foto: HVZ