ASSA ABLOY nudi vrhunsku sigurnost vodne infrastrukture

Dejan Šobić ASSA ABLOY

Sva vodocrpilišta vode koja su namijenjena ljudskoj potrošnji, kao i vodoopskrbni objekti, moraju biti zaštićeni od slučajnog ili namjernog onečišćenja i drugih utjecaja koji mogu ugroziti zdravstvenu ispravnost vode za ljudsku potrošnju.

Na 3. savjetovanju Kritične infrastrukture: Sigurnost vode i javne vodoopskrbe, nedavno održanom u opatijskom hotelu Ambasador, u organizaciji Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj iz Zagreba, sudjelovao je Dejan Šobić, iz ASSA ABLOY Hrvatska.

Šobićevo predavanje „Kako osigurati fleksibilni pristup kritičnoj infrastrukturi?“, izazvalo je veliki interes sudionika savjetovanja, jer je jednostavnim prikazom pokazao da je ključ sigurnosti vodne infrastrukture u Cliq pametnom ključu. Riječ je o ključu kojeg odlikuje kontrola i sigurnost, jednostavnost i fleksibilnost.

Kontrola pristupa postaje primarno bežična tehnologija. Njene prednosti u odnosu na ožičene brave su jasne i leže u manjim instalacijskim i operativnim troškovima, fleksibilnosti, kontroli i brojnim drugim faktorima, kazao je Šobić.

Inteligentni ključevi kombiniraju napredne funkcije elektronske kontrole pristupa sa praktićnošću i dokazanim kvalitetom mehaničkih ključeva.

Dovoljno je imati (nositi) jedan inteligentni ključ koji otvara vrata crpilišta, odušnika, ormarića, vrata, prozora i dr., što olakšava operativni i ophodni rad sigurnosnog osoblja. Time se ujedno, minimizira broj ključeva u opticaju, uz jasne sigurnosne prednosti.

Tu je i prateći softver koji omogućuje precizno praćenje ključeva: u svakom trenutku možete znati tko ima koje pravo pristupa štićenim zonama, pravovremeno ograničiti ili promijeniti dato ovlaštenje i, po potrebi, dobiti pristup cjelovitoj evidenciji korištenja sustava. Pomoću intuitivnog softvera za upravljanje, menadžeri sigurnosti mogu osigurati da svaki član osoblja dobije pristup samo unaprijed određenim zonama.

Ukratko, zamisao je da postoji ključ koji će se podijeliti svim zaposlenicima , ali menadžer sigurnosti određuje prava pristupa štićenim zonama za svakog zaposlenika – što i koliko može otvoriti, zaključio je Šobić.

 

DBO/ Foto: Svijetsigurnosti.com