Od idućeg tjedna nova pravila o kreditima koja štite potrošače. Evo što se mijenja

Eu krivotvorine
Pixabay

Od nedjelje, 19. studenoga, na snagu stupaju nova pravila EU-a o potrošačkim kreditima za zaštitu potrošača, priopćeno je iz Europske komisije.

Potrošači koji financiraju rashode ili robu kreditima odsad će biti svjesniji troškova s kojima se suočavaju. Bez obzira kupuju li potrošači automobil, financiraju kupnju na internetu, godišnji odmor ili radove na obnovi kuće, zbog novog zakonodavstva manje je vjerojatno da će biti prezaduženi

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourová objašnjava kako potrošački krediti mogu pomoći kupcima da pokriju sve vrste rashoda.

“Međutim, ako su troškovi kredita pretjerani, uvjeti nejasni ili posljedice nisu pažljivo procijenjene, kredit postaje rizik. Uz pravila koja danas stupaju na snagu potrošačima olakšavamo izbjegavanje takvih rizika”, ističe.

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders smatra da je digitalizacija iz temelja promijenila sektor kreditiranja.

“Novim pravilima utire se put za budućnost i rješavaju važni izazovi, kao što su novi načini digitalnog objavljivanja informacija i procjene kreditne sposobnosti potrošača, među ostalim upotrebom automatiziranog donošenja odluka”, poručuje.

Države članice dužne su prenijeti Direktivu u nacionalno zakonodavstvo do 20. studenoga 2025. godine, podsjećaju iz Europske komisije.

RSS