ANALIZA DW-A: Zajednička sigurnosna politika za EU je nedostižna?

Ovo su glavne prijetnje s kojima je suočena EU
European Commission

Europski čelnici slažu se kako je nužno da EU ima jedinstvenu sigurnosnu politiku. Na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu iznijeli su svoje prijedloge i vizije o sigurnosti unije u svijetu koji je danas nesigurniji nego ikad.

No, različitost tih prijedloga otvara pitanja o tome hoće li  ikada na razni cijele EU biti postignut dogovor o osnovnim sigurnosnim načelnika koja bi mogla biti temelj za zajednički sigurnosnu politiku.

U analizi što ju je objavio DW, navodi se kako njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel očito već shvatio ovaj problem izjavivši u Münchenu kako EU ne samo da mora razviti zajedničke vanjskopolitičke mehanizme, već i stvoriti unutarnju koheziju o zajedničkim interesima.

No, može li se kohezija postići u situaciji u kojoj zemlje svoje sigurnosne izazove definiraju tako različito i kada su im nacionalni interesi drugačiji?

U prilog tome govore i izjave austrijskog premeijra Sebastiana Kurza i francuskog Edouarda Philippea o nezakonitim migracijama. Za Kurza, osiguravanje europskih vanjskih granica i zaustavljanje nezakonitih migracija glavni je sigurnosni izazov. Po njegovom mišljenju one predstavljaju egzistacijalnu prijetnju Austriji kao i cijelom europskom kulturnom nasljeđu.

Kurz je rekao kako se EU mora fokusirati na ono što ju definira – Europu koju karakterizira njezina judeo-kršćanska i prosvjetiteljska baština u kojoj se osnovna prava poput vladavine prava, demokracije i ostala ljudska prava uopće ne smiju dovoditi u pitanje. “Ponekad se čini da smo negdje krivo skrenuli”, dodao je Kurz i naglasio. “Bez snažne zaštite vanjskih granica i unutarnje granice su u opasnosti”.

Ali po mišljenju francuskog premijeraEdouarda Philippea, EU ne bi smjela stvarati zajedničku sigurnosnu politiku utemeljenu na kratkoročnim ciljevima kakav su i nezakonite migracije. Umjesto toga EU se mora okrenuti korijenskim uzrocima sigurnosnih rizika, među kojima su i migracije. 

Prijetnje europskoj sigurnosti nadilaze pitanja puke obrane i policijskog rada, objašnjava Philippe, istučući kako je Francuska na prvo mjesto stavila pomoć i ulaganja u projekte u Africi kako bi se spriječio rast migracija s tog kontinenta prema Europi.

Opsežna strategija morala bi biti holistička, morala bi sagledati jedinstvene prijetnje poput operacija kojima se utječe na rezultate izbora, radikalizaciju ili terorizam kao i nezakonite migracije. Naglasak bi bio stavljen i na to kako su svi ovi rizici povezani i kako su doveli do efekata koji ugrožavaju integritet cijele Unije. Taj pristup bio bi utemeljen i na zabrinutosti građana EU, ne bi li se popularnost Unije proširila diljem kontinenta. Manjak legitimiteta sam po sebi je ugroza sigurnosti, ako što se vidi i u slučaju Brexita gdje je ključna odluka donijeta samo na osnovu glasa naroda. U toj viziji EU ne bi trebala samo štititi svoju snagu i teritorij nego i vrijednosti koje su njezinim građanima najbliže. Međutim, od takve sigurnosne unije, nakon ovogodišnje konferencije u Münchenu, EU je, čini se, još daleko.

izvor: DW