Obilježen Nacionalni dan zaštite na radu

Nacionalni dan zaštite na radu

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu, 28. travnja 2022., dodijeljena je nagrada za životno djelo za ostvarene značajne rezultate i postignuća u zaštiti na radu te unapređenje zaštite na radu u Republici Hrvatskoj Ljubomiru Pintariću i priznanja za ostvarena značajna postignuća u zaštiti života i zdravlja radnika na radu te unapređenje sustava zaštite na radu Ivanu Melnjaku i Željku Sinkoviću.

Načelnica Sektora za zaštitu na radu Marina Borić, istaknula je da je pandemija COVID-19 jedna od najvećih opasnosti s kojima su se društva i gospodarstva ikad suočila. Posebno je u fokus javnosti, ali i struke, stavljen na „rad od kuće“. U tom smislu Ministarstvo je uz potporu Vlade RH, poduzelo niz mjera i aktivnosti kako bi se ublažio utjecaj pandemije na poslovanje poduzetnika, ali i na sigurno radno okruženje radnika.

“U narednom razdoblju u Republici Hrvatskoj osobito će se promicati zdravo starenje, očuvanje radne sposobnosti, smanjenje zdravstvenih problema vezanih uz rad te stvaranje sigurnih i zdravih radnih uvjeta. Osim cjeloživotne edukacije svih dionika u području sigurnosti i zdravlja na radu, radi podizanja razine svijesti o važnosti ulaganja u zaštitu na radu i provođenja svih potrebnih mjera sigurnosti i zaštite zdravlja radnika, od osobite su važnosti i ciljane kampanje usmjerene na sprječavanje pojedinih rizika”, naglasila je Borić.

U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu održan je i webinar „Zdrava mjesta rada smanjuju opterećenja – sprečavanje mišićno-koštanih poremećaja povezanih s radom“ u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a uz potporu Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA). Kao predavači na webinaru su sudjelovali g. Miroslav Babić iz Državnog inspektorata, prim. dr. sc. Azra Huršidić Radulović, dr. med., specijalist medicine rada i sporta u Hrvatskom društvu za medicinu rada dr. sc. Josipa Nakić s Kineziološkog fakulteta, gđa Kristina Dundović, dipl.ing.sig. iz Veleučilišta u Rijeci.

DBO/ Foto: MRMSOSP