Niki i Matiji nagrada „Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost“

Niko i Matija, lauerati nagrade "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost", 2019.

Na Međunarodni dan tolerancije, koji se obilježava 16. studenog, zamjenica gradonačelnika dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba prof.dr.sc. Drago Prgomet, uručili su Niki Radujkoviću, učeniku Osnovne škole „dr. Ivan Merz“ i Matiji Ostoiću, učeniku Industrijske strojarske škole, “Nagradu Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost”.

„Upravo ova nagrada već desetu godinu zaredom promiče toleranciju i školu bez nasilja, a među mladima razvija svijest o jačanju prijateljstva i međusobnog poštovanja. Stoga koristim priliku zahvaliti svim učenicama i učenicima koji se aktivno uključuju u izgradnju društva temeljenog na solidarnosti i prihvaćanju. Svim roditeljima i školama upućujem poruku da nauče svoju djecu da različitosti obogaćuju, a ne uništavaju naš vlastiti identitet.“, kazala je zamjenica Pavičić Vukičević.

“Ako smo vjernici, onda znamo da nas je Bog stvorio na svoju sliku i priliku i učinio nas jednakima bez obzira na vjeru, nacionalnost, spol, boju kože gdje smo dužni ocjenjivati jedni druge po vrijednosti naših karaktera, a ne po tome komu ili čemu pripadamo. Ako nismo vjernici, a živimo u Europi, zemlji liberalne demokracije, onda neka nam na umu budu tri poruke: sloboda, jednakost i bratstvo. Učimo jedni druge, prije svega, učimo mlade da se vlastiti stavovi brane činjenicama, argumentima, a ne svađom, verbalnom prijetnjom, šakama, bejzbol palicama. Poštovanje je temelj za opstanak našeg društva i naše civilizacije. Danas smo ispratili na kadišu Branka Lustiga. On je proživio bol koju rijetko tko u životu proživi: koncentracijski logor, smrt roditelja. On svoju patnju nije pretvorio u zlo. Nije pretvorio u očaj. Pretvorio ju je u snagu, pretvorio ju je u najveća filmska ostvarenja čovječanstva. Svojim radom i ostvarenjima zadužio je židovski narod, Hrvatsku kao svoju domovinu i cijelo čovječanstvo. Dragi Suzana i Reno i vi ste svoju patnju pretvorili u snagu kojom ste svijetu pokazali sve vrijednosti vašeg djeteta, dobrog djeteta koje ste vi tako odgojili. Svoju patnju niste pretvorili u očaj i depresiju već u snagu kojom ste svima pokazali da se vrijedi boriti za toleranciju i poštovanje. Pretvorili ste je u projekt podržan od zajednice, društva, Grada Zagreba, Vlade RH, a kojim prepoznajemo mlade ljude koji slijede ono što je živio vaš Luka. Čestitam svim dosadašnjim dobitnicima. Čestitiam ovogodišnjim dobitnicima. Bilo je teško donijeti odluku, svi nominirani su bili sjajni. Nijanse su odlučivale, ali je odluka donešena jednoglasno. Čestitam!”, rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba prof.dr.sc. Drago Prgomet.

Niki i Matiji nagrada je uručena zbog svestranosti, empatije i osjetljivosti za najugroženije te sluha za sprječavanje i preveniranje konfliktnih situacija kao i zbog podizanja svijesti o prevenciji i suzbijanju nasilja.

Nagrada se dodjeljuje učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola Grada Zagreba te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima.
“Hvala svima koji su me poticali. Svojim proektima nastojali smo promicati prava djece, biti njihov glas. Nadam se da smo uspjeli. Želio bih poručiti svojim vršnjacima da se osvrnu oko sebe i pomognu onima kojima mogu, a kojima je pomoć potrebna. Nekad je dovoljna samo jedna lijepa riječ”, rekao je Niko.

“Iako sam pripremio poveći tekst, neću ponavljati već izrečeno. Ovim putem želio bih se zahvaliti mojoj profesorici mentorici, mojoj razrednici i Industrijskoj školi te svim profesorima koji su mi također pomagali”, rekao je Matija.

DBO/ Foto: zagreb.hr