Danas se obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu

Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu, 2019.

Svakodnevno svjedočimo smrtnim stradavanjima u prometu i to je nažalost realnost koja nas okružuje. Stoga se svaku treću nedjelju u studenom obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu (WDR). Ovu se godinu diljem svijeta obilježava uz slogan ”život nema rezervne dijelove”.

Udruga sigurnost u prometu organizator je za Hrvatsku, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a program WDR-a predstavljen je na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

U svijetu svake godine više od 1,3 milijuna ljudi pogine, a oko 50 milijuna bude teško ozlijeđeno u prometnim nesrećama. U proteklih deset godina u Hrvatskoj se dogodilo 372.829 prometnih nesreća u kojima je nastradalo 165.808 osoba, od kojih je poginulo 3.764 osoba, teško ozlijeđeno 30.127, a lakše 131.917 osoba. Svakih 6 sekundi netko pogine ili ostane trajni invalid u svijetu, a najčešće ginu mladi starosti od 15 do 29 godina, navode podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

– Svih stradalih ćemo se sjetiti obilježavajući ovogodišnji Svjetski Dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu. Pozivamo građane da se ovu nedjelju, 17. studenog, priključe akciji i zapale svijeću na prozoru između 18.00 i 20.00 sati u znak sjećanja na sve žrtve. Neka u tim trenucima svi stradali budu u našim mislim, posebno jer nažalost gotovo svatko od nas zna nekoga tko je bio žrtva u prometu. Opreza u prometu nikada dosta – kažu organizatori.

Obilježavanjem se nastoji stvoriti globalna kultura pravilne upotrebe ceste i bolja sigurnost u prometu za sve sudionike. Kroz sjećanje na one članove obitelji, prijatelje i rođake, koji su stradali u prometu, podiže se svjesnost svih dionika i sudionika za značaj i potrebu odgovornog ponašanja u prometu na cestama. Također se želi potaknuti Vlade diljem svijeta i nadležne institucije na bolje preventivne programe, ozbiljnu dubinsku analitiku i istraživanje uzroka prometnih nesreća, kao i donošenje efikasnih mjera za smanjenje rizika, kroz civilni, pravni, medicinski i socijalni sektor djelovanja i utjecaj na sigurnost cestovnog prometa.

– Ljudski život je svugdje jednako vrijedan. Međutim, znanstvenici su izračunali prosječnu štetu za društvo i oportuni trošak za zajednicu gdje jedan ljudski život u prosjeku košta društvo oko 2 milijuna eura. Nemjerljive štete i tragedija gubitka ljudskog života ne zahvaća samo obitelj stradalih, već je i sami počinitelj često žrtva s dugoročnim traumatičnim posljedicama koje ih nažalost često prate i ostatak života – naveli su iz udruge Sigurnost u prometu i dodali:

– Trošak stradavanja u cestovnom prometu u Hrvatskoj, prema relevantnim istraživanjima iznosi oko 8 milijardi kuna godišnje, što se često zanemaruje prilikom donošenja odluka o financiranju preventivno-sigurnosnih aktivnosti i ustroja sustava upravljanja sigurnošću cestovnog prometa.    

 

RSS/ Foto: službeni vizual