ŽELJKA JURIĆ ZA VEČERNJI LIST: ‘Gradim muzej sjećanja na rat’

prtsc HRT

Djevojčica u plavom kaputiću, snimljena kako napušta razoreni Vukovar postala je simbol stradanja tog grada. Danas supruga i majka, 34-godišnja Željka Jurić Mitrović s obitelji živi u mjestu Berak, udaljenom 15 kilometara od Vukovara, u kući u kojoj je tijekom Domovinskog rata bio logor sa 102 zarobljenika. Među njima je bio i njezin ujak Mile Ivančić, koji je ubijen u toj kući.

– Samo Božjom milošću mogu tu živjeti – kaže. Dugo je godina s prozora svojega doma zagledavala porušenu, napuštenu kuću preko puta, s druge strane ceste, sve dok je nije, uz pomoć kredita, odlučila kupiti kako bi jednoga dana u njoj otvorila muzej nazvan “Kuća sjećanja”, prepun memorabilija koje sjećaju na stradanja u Domovinskom ratu, piše Večernji list.

– Naravno, prvi eksponat u muzeju bit će moj plavi kaputić, koji i danas čuvam, iako sam se svojedobno naljutila na majku kada je s njega oprala vukovarsku prašinu.

“Kuća sjećanja” pričala bi priču o Vukovaru i o stradanjima u Domovinskom ratu. Ta će stradanja biti prikazana u “sobi pijeteta”, a bit će tu i “soba prijateljstva” u koju bi posjetitelji mogli donijeti neki predmet, poput kape iz Domovinskog rata i slično. Drugi dio priče odnosit će se na stradanja u selu Berak. Podrum bi svjedočio o užasima ratnih zarobljenika i logora. Na ulasku u kuću bila bi školska klupa i branitelj s rukama na leđima i glavom prema dolje te dva oficira JNA koja ga ispituju – najavila je Željka u razgovoru za Večernji list.

Više o ovom projektu pročitajte OVDJE.

RSS