BRZICA: ‘Budućnost kibernetičke sigurnosti proširuje se na istinitost informacija’

Polaznici programa Certificiranja Menadžera Korporativne Sigurnosti u subotu, 16. studenoga 2019. usvajali su nova znanja o upravljanju informacijskom sigurnošću s naglaskom na kibernetički prostor kao ključnim elementom današnjeg poslovanja.

Dr.sc. Nikola Brzica dao je prikaz kibernetičkog prostora i njegove strukture te probleme i izazove koji iz istih proizlaze.

Zajedničke značajke kibernetičke i informacijske sigurnosti čine povjerljivost, cjelovitost i dostupnost.

Kako poslovanje temeljiti na rizicima te kako se različiti vektori napada poput haktivista, hakera ili državnih aktera uklapaju u te rizike, bio je izrazito zanimljiv dio predavanja.

Današnji trendovi, rekao je Brzica,  pokazuju učestalu pojavu sofisticiranih APT-ova, povećanu učestalost DDoS napada i oskrvnuća, pojačanu međunarodnu i međuresornu suradnju i korištenje kibernetičkog prostora kao arene za političke obračune.

Brzica je istaknuo da se budućnost kibernetičke sigurnosti proširuje na istinitost informacija koje se pohranjuju, prenose i plasiraju u kibernetičkom prostoru ( borba protiv “fake news”) kao i na ograničavanje utjecaja kibernetičkog prostora u političkim prosecima ( Wikileaks, Oxford Analytica).

Potpredsjednik HUMS-a Alen Delić, vodeći konzultant  za informacijsku sigurnost u DIVERTO na području strateškog razvoja i upravljanja informacijskom sigurnošću te socijalnog inženjeringa, 22. studenoga, održati će predavanje o informacijskoj sigurnosti s posebnim naglaskom na socijalni inženjering.

Program certificiranja menadžera korporativne sigurnosti (CMKS),  Hrvatske udruge menadžera sigurnosti podržava HEP d.d.

 

DBO/ Foto: HUMS