NAJTEŽA TRAMVAJSKA NESREĆA U ZAGREBU: Na današnji dan 1954. u ‘trinaestici’ je poginulo 19 ljudi, 37 ih je ozlijeđeno

prtsc Zagrebački memento

Na današnji dan, prije 63 godine, dogodila se najteža tramvajska nesreća u povijesti Zagreba. U tramvaju broj 13, koji se spuštao strmom nizbrdicom ka Zvijezdi, 31. listopada 1954. poginulo je 19, a ozlijeđeno 37 osoba, pišu 24sata.

Zagreb se te kobne nedjelje probudio u magli, dan prije blagdana Svih svetih. Kao što je to uobičajeno, promet je bio pojačan prema gradskim grobljima. U nesretnoj 13-ici vozilo se 60 putnika prugom od Mirogoja prema Gupčevoj Zvijezdi.

Vozač tramvaja krenuo je s Mirogoja i spustio ručnu kočnicu za četiri od pet okretaja. Ulazeći u prvi zavoj na nizbrdici, shvatio je da tračnička kočnica ne radi i pokušao kočiti ručnom kočnicom uz sipanje pijeska. No, kola su već dobila brzinu u kojoj je kočenje ručnom u nizbrdici bilo uzaludno.

Tramvaj je jurio sve većom brzinom, oko 80 na sat, što je bilo pet puta brže od dozvoljenog. Ispred Gupčeve zvijezde izletio je iz tračnica prema drugoj strani ceste, pao na bok i klizao 40 metara. Udario je u tri stabla i čelični stup, a putnici su ispadali van.

izvor: 24sata