IZ SARAJEVA SAD-U IZRUČEN OPASNI SURADNIK ISILA-a KOJI JE NABAVLJAO PRSLUKE ZA BOMBAŠE SAMOUBOJICE

Aerodrom Sarajevo/Wikipedia

Jedan od najtraženijih suradnika ISIL-a na svijetu, pravog imena Mirsad Kandić, danas je sa sarajevskog aerodroma, specijalnim avionom, izručen američkim vlastima,  javlja portal Žurnal.info.

Čovjeka sa nekoliko identiteta, rođenog 1981. godine na Kosovu, američke vlasti traže zbog dugogodišnjih veza sa terorističkim organizacijama. Nalog za uhićenje Mirsada Kandića pravosuđe SAD-a izdalo je 2014. godine, a međunarodna Interpolova „crvena tjeralica“  raspisana je 2016. godine. Od siječnja ove godine Kandić se skrivao u BiH, a početkom srpnja  je uhićen  u Sarajevu i od tada se nalazio u ekstradicijskom pritvoru, piše Oslobođenje.

Agenti FBI-a  godinama su raspolagali informacijama o njegovoj povezanosti sa ISIL-om. Koristeći najmanje pet lažnih identiteta, Kandić se kretao po cijelom svijetu, a posljednjih godina boravio je u sirijskom gradu Raka, donedavnoj prijestolnici ISIL-a.

Tamo je bio zadužen za nabavku prsluka za bombaše samoubojice, pješadijsko naoružanje, te specijalne puške za terorističke napade, piše portal Žurnal.info

Sigurnosno-obavještajne agencije 18. siječnja ove godine zabilježile su da je njegov mobilni telefon korišten u BiH. Potraga za njim trajala je nekoliko mjeseci da bi ga pripadnici SIPA-e  u iznajmljenom stanu u sarajevskom naselju Grbavica, uhitili 4. srpnja.

RSS